Άγρια νύχτα στην Ατλάντα σε διαδήλωση για την "εν ψυχρώ δολοφονία" ακτιβιστή από αστυνομικούς

Ο 26χρονος διαμαρτυρόταν για την αποψίλωση δασικής έκτασης με στόχο να γίνει κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.
Cheney Orr via Reuters

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τζώρτζια των ΗΠΑ, Ατλάντα , στο περιθώριο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τον θάνατο ακτιβιστή από πυρά αστυνομικών με τους διοργανωτές να καταγγέλλουν πως πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία, και μερίδα των διαδηλωτών να συγκρούονται με την αστυνομία, να σπάνε βιτρίνες και να επιτίθενται σε περιπολικά.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 26χρονου ακτιβιστή Μανουέλ Τεράν από πυρά αστυνομικών την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εκκένωση εργοταξίου. Στο σημείο θα κατασκευαστεί ένα κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών, προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους ακτιβιστές να καταγγέλλουν την αποψίλωση δάσους και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Cheney Orr via Reuters
Cheney Orr via Reuters

Παρότι η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, έλαβε γρήγορα επεισοδιακή τροπή. Κουκουλοφόροι επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς, άναψαν φωτιές στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αν και οι αρχές της αμερικανικής μεγαλούπολης φοβούνταν πως δεν θα έλειπαν τα έκτροπα στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, δεν κατέφεραν να τα αποτρέψουν.

Η οργή πολλών διαδηλωτών για τον θάνατο του 26χρονου ακτιβιστή ξεχείλιζε. Πολλοί ακτιβιστές είχαν κατασκηνώσει εδώ και μήνες στην περιοχή του εργοταξίου, φιλοδοξώντας να εμποδίσουν τα έργα.

Cheney Orr via Reuters
Cheney Orr via Reuters

Σύμφωνα με την αστυνομία της Τζόρτζια, ο Τεράν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των δυνάμεων ασφαλείας που εκκένωναν την περιοχή, πυροβόλησε πρώτος κατά αστυνομικών και εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Την Παρασκευή, οι αρχές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του όπλου που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο 26χρονος.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον έξι προσαγωγές κουκουλοφόρων.

Cheney Orr via Reuters
Cheney Orr via Reuters

Πηγές: Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή