Baby Reindeer: Η αληθινή «Μάρθα» ζητά αποζημίωση 170 εκατ. δολάρια από το Netflix

Τι αναφέρει στην αγωγή που κατέθεσε. Η πρώτη αντίδραση της πλατφόρμας.
«Baby Reindeer»
«Baby Reindeer»
Netflix

Η Φιόνα Χάρβεϊ από τη Σκωτία, η γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Μάρθας στη σειρά - φαινόμενο του Netflix «Baby Reindeer» μηνύει την πλατφόρμα αξιώνοντας αποζημίωση τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αγωγή που κατέθεσε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Χάρβεϊ καταγγέλλει το Netflix για «στυγνά ψεύδη» όσον αφορά το πρόσωπο της που διακινήθηκαν μέσω της σειράς σε πάνω από 50 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το «Baby Reindeer» την απεικονίζει ψευδώς ως καταδικασμένη σε πέντε χρόνια φυλάκισης για stalking, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, αρνείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά τον δημιουργό και πρωταγωνιστή της σειράς Ρίτσαρντ Γκαντ, σημειώνοντας ότι το Netflix «είπε αυτά τα ψέματα και δεν σταμάτησε ποτέ, γιατί ήταν καλύτερο στόρι από την αλήθεια και τα καλύτερα στόρι βγάζουν χρήμα».

Μιλώντας στο BBC News την Πέμπτη, η Χάρβεϊ δήλωσε σίγουρη ότι το Netflix θα χάσει την υπόθεση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία γι ’αυτό. Διαφορετικά, δεν θα το κάναμε. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε», είπε.

«Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε αυτό το θέμα σθεναρά και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ρίτσαρντ Γκαντ να πει την ιστορία του», δήλωσε από την πλευρά του το Netflix , ενώ ο Γκαντ -που δεν περιλαμβάνεται στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε βάρος μόνο της πλατφόρμας- δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη.

Το πρώτο επεισόδιο του «Baby Reindeer» αναφέρει στην αρχή, «Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία». Η αγωγή της Χάρβεϊ ισχυρίζεται ότι «είναι το μεγαλύτερο ψέμα στην τηλεοπτική ιστορία. Είναι ένα ψέμα που είπε το Netflix και ο δημιουργός της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ, από απληστία και πόθο για φήμη, ένα ψέμα με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους θεατές, να τραβήξει περισσότερη προσοχή, να κερδίσει περισσότερα χρήματα και να καταστρέψει βίαια τη ζωή της ενάγουσας, Φιόνα Χάρβεϊ -μιας αθώας γυναίκας η οποία δυσφημίστηκε από το Netflix και τον Ρίτσαρντ Γκαντ σε μέγεθος και κλίμακα χωρίς προηγούμενο».

Το «Baby Reindeer» που ξεκίνησε από τη σκηνή, ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2019, όπου έγινε sold-out και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο West End εν μέσω πανδημίας, έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 11 Απριλίου 2024 και έγινε η μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας.

Στη σειρά επτά επεισοδίων, ο Γκαντ υποδύεται μία φανταστική εκδοχή του εαυτού του -τον Ντόνι Νταν-, έναν επίδοξο stand up κωμικό που γνωρίζει στην παμπ όπου εργάζεται τη Μάρθα -στον ρόλο η Τζέσικα Κάνινγκ- μία stalker η οποία του στέλνει χιλιάδες email και παρενοχλεί την οικογένεια και την κοπέλα του.

Παρά το γεγονός ότι ο Γκαντ δήλωσε σε συνεντεύξεις ότι είχε αλλάξει τα στοιχεία της πραγματικής Μάρθας -για λόγους μυθοπλασίας, αλλά και για την προστασία της- οι «ντετέκτιβ» του Διαδικτύου άρχισαν να αναζητούν τα ίχνη της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγο μετά την πρεμιέρα της σειράς, η Χάρβεϊ εμφανίστηκε στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν στο YouTube, δηλώνοντας ότι είναι η αληθινή Μάρθα και ότι σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον τόσο του Γκαντ όσο και του Netflix, ενώ αρνήθηκε ότι έστειλε στον Γκαντ 41.000 email, όπως αναφέρεται στο «Baby Reindeer».

Με πληροφορίες από BBC, Variety

Δημοφιλή