ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2019 09:37 EEST | Updated 10/09/2019 10:02 EEST

Και πάλι «όχι» στο αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές - Χάος στη Βουλή από οργισμένους βουλευτές

Διαπληκτισμοί, προσβολές, πλακάτ και...τραγούδια.

Σκηνές ασυνήθιστες για το βρετανικό κοινοβούλιο, όσο όμως και οι συνθήκες, το διακύβευμα αλλά και οι πιέσεις υπό τις οποίες συνεδρίασε, εκτυλίσσονταν μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες που σήμαναν και την αναβολή των εργασιών του έως τις 14 Οκτωβρίου. Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον υπέστη μια ακόμη ήττα, αφού απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα για πρόωρες εκλογές ενώ το κλίμα κατά την πολύωρη συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό με έντονους διαπληκτισμούς και αποδοκιμασίες προς την κυβέρνηση.  Ο πρωθυπουργός όμως επέμεινε: «Μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια -στη διαπραγμάτευση- αλλά δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση».

Νέα ήττα Τζόνσον, αποδοκιμασίες και τραγούδια

Ως ήταν αναμενόμενο, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε εκ νέου το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (που θα ήθελε να διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου). Το δε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθορίστηκε από την μαζική αποχώρηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, από τη  διαδικασία. Για να εγκριθεί η πρόταση απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 434 εδρών από το σύνολο των 650. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 293 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και ο Τζόνσον ηττήθηκε για δεύτερη φορά. 

Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε το αποτέλεσμα με τον Τζόνσον να απαντά: «για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα».

Της ψηφοφορίας που σήμανε και το τέλος της συνεδρίασης ακολούθησαν πρωτοφανείς σκηνές. Βουλευτές της αντιπολίτευσης με αρκετά θεατρικό τρόπο φάνηκαν να «εμποδίζουν» συμβολικά τον πρόεδρο της Βουλής να μεταβεί στη βουλή των Λόρδων, πράξη που σήμαινε και την έναρξη της αναστολής των εργασιών της Βουλής για περίπου πέντε εβδομάδες. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Τζόν Μπέρκοου (ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το αξίωμα), μιλώντας πριν την αποχώρησή του για τη Βουλή των Λόρδων σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ή κανονική αναστολή» ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν σηκώσει πλακάτ που έγραφαν «Silenced». Άλλοι πάλι άρχισαν να τραγουδούν μέσα στη Βουλή για να δείξουν τη διαφωνία τους με τις ενέργειες του Τζόνσον.

 

«Δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση»

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ και πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει νέα αναβολή: «Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε να το κάνετε, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπιστώντας σε με συμφωνία, αλλά και χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε στους βουλευτές. Και κατέληξε: «Μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια -στη διαπραγμάτευση- αλλά δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε στο αίτημα για εκλογές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την διάλυση της Βουλής μέχρις ότου φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνίας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας», αντέτεινε και πρόσθεσε: «Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων» αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση «της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα». 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών ανταπάντησε ότι το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για τις υπαναχωρήσεις και τον κατηγόρησε ότι κλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρθηκε ακόμη εναντίον του των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τα σχέδιά τους να ακυρώσουν το Brexit, ενώ αναφέρθηκε επίσης με ειρωνεία στον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου και τις «χαρακτηριστικά αμερόληπτες κρίσεις του».

Τα όσα διαμείφθηκαν στη συζήτηση στο κοινοβούλιο καταδίκασαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγές: HuffPost UKBBC, Reuters, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post