ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2019 07:23 EEST | Updated 10/09/2019 12:39 EEST

Ένα infographic εξηγεί τα ανεξήγητα - Τα πιθανά σενάρια για Brexit και πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Κάθε επιλογή που θα γίνει αυτές τις μέρες οδηγεί τους Βρετανούς σε ένα άλλο μονοπάτι.

Getty Images
Getty Images

Μετά και τη νέα απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων του αιτήματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 15 Οκτωβρίου, ανοίγονται πλέον μονοπάτια για την πορεία του Brexit και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Η τελευταία συνεδρίαση, πριν την αναστολή των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων για περίπου πέντε εβδομάδες, ήταν χαρακτηριστική της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. Διαπληκτισμοί, πλακάτ διαμαρτυρίας, αλληλοκατηγορίες, φωνές, χειρονομίες, μέχρι και βουλευτές που τραγουδούσαν για να δείξουν την περιφρόνησή τους στον Τζόνσον. Και εν μέσω όλων αυτών ένας πρόεδρος της Βουλής, που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του, να ρίχνει τα «καρφιά» του κατά του Τζόνσον για την αναστολή των εργασιών της Βουλής.

Τι μπορεί, εν μέσω αυτής της χαώδους κατάστασης, να φέρουν λοιπόν οι επόμενες μέρες στη Γηραιά Αλβιώνα; Το Statista βασιζόμενο σε αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και τις πιθανές καταλήξεις σε ό,τι αφορά το Brexit και τις πρόωρες εκλογές το οποίο παρουσιάζει σε ένα infographic. 

Infographic: Brexit: What Now? | Statista You will find more infographics at Statista

Νο 1.O Μπόρις Τζόνσον μετά την ήττα στη Βουλή παραιτείται. Σε αυτή την περίπτωση η βασίλισσα Ελισάβετ ζητά από τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Τζέρεμι Κόρμπιν ή τον Κεν Κλαρκ o οποίος είναι ένας εκ των «ανταρτών» του Συντηρητικού Κόμματος του Τζόνσον αλλά έχει και το αξίωμα του Father of the House (βουλευτής με την μακροβιότερη, συνεχόμενη θητεία στη Βουλή των Κοινοτήτων) να αναλάβουν προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ακολούθως ζητείται νέα αναβολή από τις Βρυξέλλες και:

  • στην περίπτωση που αυτή αρνηθεί θα έχουμε πλέον και επισήμως ένα Brexit χωρίς συμφωνία 

  • εάν όμως το αίτημα γίνει δεκτό οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

 Νο 2. Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Τζόνσον να μην παραιτείται από την πρωθυπουργία μετά τη νέα ήττα στη Βουλή. Τότε:

  • Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει μια νέα συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, ακολούθως να εγκριθεί από τη Βουλή και να γίνει τελικά η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
  • Εάν όμως δεν υπάρξει νέα συμφωνία (ή υπάρξει αλλά δεν λάβει έγκριση από τη Βουλή) ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει νέα αναβολή. Εάν δεν το κάνει εκτιμάται πως θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός (οπότε επιστρέφουμε στο σενάριο Νο 1) ή να παραμείνει.
  • Στη δεύτερη εκδοχή, που ζητά αναβολή αλλά δεν παραιτείται οι βουλευτές εκτιμάται πως είναι πιθανό να θα αποσύρουν τη εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και τότε η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές είτε τον Νοέμβριο, είτε τον Δεκέμβριο αλλά σίγουρα αφού θα έχει λάβει νέα αναβολή το Brexit.

  • Υπάρχει όμως και μια πιθανότητα εδώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να διεξαχθεί ένα δεύτερο Δημοψήφισμα το 2020, πάντα αφου εγκριθεί η αναβολή.