Πώς ο Τζόνσον σχεδιάζει να σαμποτάρει μια νέα αναβολή του Brexit παρά το νόμο που ψηφίστηκε

Αλλά ακόμη και εάν μας δώσουν, θα την σαμποτάρουμε».
|
ASSOCIATED PRESS

Σχέδια προκειμένου να μπορέσει να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια να δοθεί νέα παράταση στην έξοδο της Βρετανίας από τη ΕΕ φαίνεται να καταστρώνει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει χωρίς να παραβιάσει το νόμο που πέρασε στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων που μπλοκάρει ένα no deal brexit.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, είχαν σύσκεψη την Κυριακή με βασικό θέμα στην ατζέντα την αναζήτηση της στρατηγικής που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε όποια προσπάθεια της Βουλής των Κοινοτήτων να πιέσει την κυβέρνηση να ζητήσει μια νέα τρίμηνη παράταση, εάν δεν υπάρξει μια νέα ικανοποιητική συμφωνία- κάτι δηλαδή που μοιάζει απίθανο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο Τζόνσον να στείλει στις Βρυξέλλες μαζί με το αίτημα για την αναβολή της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και μια επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να γίνει πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Όπως σχολίασε μέλος της κυβέρνησης στην Telegraph «Υπάρχει μια επιστολή που έχει ήδη συνταχθεί και πρέπει να σταλεί...Αυτό εμποδίζει τον πρωθυπουργό να αποστείλει και άλλα έγραφα στην ΕΕ; Δεν νομίζω. Μια επεξήγηση ίσως, της πολιτικής της κυβέρνησης. Πρέπει να καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση ζητά νέα παράταση αλλά ας μην ξεχνάμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Όταν γίνει αυτό οι Ευρωπαίοι θα ρωτήσουν: γιατί; Για ποιο λόγο; Τι θα γίνει λοιπόν εάν η κυβέρνηση απαντήσει: Δεν έχουμε λόγο να ζητάμε αναβολή. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αρνηθούν την αναβολή».

Πηγή στην Ντάνουνινγκ Σριτ δήλωσε επίσης την Κυριακή πως «πρόθεσή μας είναι να σαμποτάρουμε μια νέα αναβολή» υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων και αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχει νόημα μόνο εάν δοθεί παράταση. «Όταν συνειδητοποιήσουν ποια είναι τα σχέδιά μας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην μας δώσουν νέα αναβολή. Αλλά ακόμη και εάν μας δώσουν, θα την σαμποτάρουμε».

Στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα, η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει για μια ακόμη φορά και ο Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει ένα ακόμη αίτημα για πρόωρες εκλογές που όπως έχει καταστήσει σαφές θέλει να γίνουν στις 15 Οκτωβρίου. Φαίνεται όμως πως είναι απίθανο να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων. Γι αυτό και το κόμμα του Συντηρητικών του Τζόνσον ασκεί αφόρητες πιέσεις στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να πει «ναι» στις πρόωρες κάλπες. Μάλιστα προσπαθώντας να ταράξουν τα νερά τον κατηγορούν πως εάν δεν συναινέσει, αυτό θα σημαίνει όχι μόνο πως χάνει ίσως μια μοναδική ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός αλλά θα ευθύνεται και για την εξέλιξη του Brexit αφού μόνο εάν αναλάβει τα ηνία της χώρας θα επιτευχθεί μια νέα αναβολή του Brexit, κάτι που όπως ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως έχουν έρθει σε συμφωνία από την περασμένη εβδομάδα, να μπλοκάρουν τις πρόωρες εκλογές που θέλει ο Τζόνσον 15 ημέρες πριν την τελευταία ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Σήμερα, είτε θα καταψηφίσουν την πρόταση του Τζόνσον είτε θα απέχουν της ψηφοφορίας.

Πηγή: Telegraph