ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2019 17:58 EEST | Updated 06/09/2019 18:16 EEST

Ηττα και στην Βουλή των Λόρδων για τον Τζόνσον - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές

Πώς εξηγείται η εμμονή του Τζόνσον με την 15η Οκτωβρίου και της αντιπολίτευσης με τον Νοέμβριο.

Getty Editorial
O Τζόνσον πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στήσει κάλπες στις 15 Οκτωβρίου.

Υπερψηφίστηκε και από την Βουλή των Λόρδων, το απόγευμα της Παρασκευής, το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit χωρίς συμφωνία και ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεούται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση της βρετανικής αποχώρησης μετά την 31η Οκτωβρίου, εφ όσον δεν υπάρξει νέα συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων με νέο αίτημα για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μόνο που η απάντηση που θα λάβει από το σώμα φαίνεται πως θα είναι ίδια με αυτή που έλαβε και την προηγούμενη Τετάρτη: «Όχι». 

Φαντάζει απίθανο, βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων να μπορέσει ο Μπόρις Τζόνσον να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων και να λάβει έγκριση για να στήσει πρόωρες κάλπες στις 15 Οκτωβρίου, όπως θέλει, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συναινέσουν. 

O Τζόνσον όμως πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στήσει κάλπες στις 15 Οκτωβρίου και επίσης να πείσει τους ψηφοφόρους του πώς έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν αφού οι εκλογές μετά την 31η Οκτωβρίου θα βλάψουν το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις). 

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύεται στους Financial Times, εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, η υποστήριξη προς το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ, θα διπλασιαστεί από το 9% στο 18%, εις βάρος των Τόρις του Τζόνσον, που θα χάσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι Τόρις φαίνεται πως θα κέρδιζαν τους Εργατικούς με 37% έναντι 30% των Εργατικών εάν οι εκλογές διεξάγονταν πριν την 31η Οκτωβρίου. Εάν πάλι οι εκλογές γίνουν μετά, τα δύο κόμματα θα είναι πολύ κοντά με ποσοστό γύρω στο 28%.

ASSOCIATED PRESS

 

Η στάση της αντιπολίτευσης

Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα των Εργατικών προτιμά τη διεξαγωγή των εκλογών σε ημερομηνία μετά το τέλος Οκτωβρίου, όταν οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών και των σκληρών brexiteers  δεν θα έχoυν πλέον καμία αμφιβολία ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν τήρησε τη δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31/11. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αίτημα που αναμένεται να καταθέσει την Δευτέρα ο Τζόνσον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν έρθει σε συμφωνία πως θα εμποδίσουν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν τον Νοέμβριο. Άρα είτε θα καταψηφίσουν το αίτημα είτε θα απέχουν της ψηφοφορίας της Δευτέρας.

Τα κόμματα συζήτησαν την Παρασκευή τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν και παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε, το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το no deal brexit θα έχει λάβει βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους, επιμένουν στην άρνησή τους στο αίτημα του Τζόνσον αφού δεν τον εμπιστεύονται σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Ουέστμινστερ, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η παρέλευση της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου και η παράταση του άρθρου 50. «Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε η επικεφαλής του Κόμματος της Ουαλίας, Λιζ Ρόμπερτς επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής γύρω στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία -σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο- ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση στο Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.

Πηγές: The Financial Times, The Guardian