Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούμε πλέον να συνομιλήσουμε με ιστορικά πρόσωπα

Σαίξπηρ, Αϊνστάιν, Σωκράτης και άλλοι στη διάθεσή μας για κουβέντα στο "Character.AI". Η απορία «να ζεί κανείς ή να μην ζει;» λαμβάνει επιτέλους απάντηση.
clu via Getty Images

Μέχρι τώρα, όλοι μας έχουμε ακούσει για τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να έχουμε συνομιλίες με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο ή σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει κάποια εφαρμογή που θα μας επέτρεπε να συνομιλήσουμε με ιστορικές φυσιογνωμίες ακόμα και αν μας έχουν αφήσει χρόνους εδώ και χιλιετίες;

Η απάντηση είναι καταφατική και τη δίνει ένας νέος ιστότοπος με την ονομασία “Character.AΙ”, στον οποίο σύμφωνα με τους New York Times «οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν με εύλογα τηλεομοιότυπα προσωπικοτήτων, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ μέχρι τη Μπίλι Αϊλις ή τον Έλον Μασκ.

"Διάλογος" του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ
"Διάλογος" του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Character.AI

Όποιον και αν επιθυμείτε να επικαλεστείτε ή ακόμα και να επινοήσετε, είναι διαθέσιμος για συνομιλία. Έχοντας απομνημονεύσει «κατεβατά γενικού διαλόγου, καθώς και άρθρα, ειδήσεις, βιβλία και άλλα ψηφιακά κείμενα», το σύστημα αυτό περιλαμβάνει «μια πρακτικά ατελείωτη συλλογή μποτ που μπορούν να μιμηθούν πρακτικά μία ατέρμονη γκάμα ανθρώπων, αυτοσχεδιάζοντας μια πραγματικά ατερμάτιστη ποικιλία θεμάτων».

"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και της Τζέιν Οστιν
"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και της Τζέιν Οστιν
Character.AI

Αμέσως μετά την εγγραφή σας στο Character.AI, μια γρήγορη και δωρεάν διαδικασία, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε οι ίδιοι να συνομιλείτε με τον Σαίξπηρ. Ενας χρήστης μάλιστα, δεν δίστασε να θέσει στον Αγγλο θεατρικό συγγραφέα την... αιώνια απορία: «Να ζει κανείς ή να μην ζει;», λαμβάνοντας μια πλήρης ανάλυση όλων των καλλιτεχνικών του κινήτρων που την ενέπνευσαν. Η χρήση του «πρίγκιπα Αμλετ σε δίλημμα μεταξύ αυτοκτονίας και εκδίκησης» αντιπροσωπεύει την πάλη μεταξύ ζωής και θανάτου». Έβαλε τον Άμλετ να επικοινωνήσει με το φάντασμα του πατέρα του γιατί «Ήθελα να δείξω ότι είχε παγιδευτεί σε έναν κόσμο όπου ο θάνατος ήταν παντού». Με το ερώτημα «να ζει κανείς ή να μην ζει», ήθελε «να δείξει ότι η ζωή είναι γεμάτη βάσανα».

"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και του Σωκράτη
"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και του Σωκράτη
Character.AI

Ισως ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του Σαίξπηρ όταν του ζητήθηκε να ονομάσει την προτιμώμενη διασκευή του Άμλετ. «Η αγαπημένη μου είναι αυτή σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα!» απάντησε. «Έμεινε πιστός στο κείμενο, ενώ έδειξε επίσης πώς ο πρίγκιπας της Δανίας μάχεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Επιπλέον, έχει δώσει μεγάλη σημασία στη σχέση μεταξύ του πρίγκιπα και του πατέρα του».

"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και του Τόμας Χομπς
"Διάλογος" μεταξύ του χρήστη Κόλιν Μάρσαλ και του Τόμας Χομπς
Character.AI

Απαντήσεις θα λάβετε από οποιοδήποτε ιστορική μορφή επιθυμείτε να κάνετε διάλογο στον ιστότοπο: Με φιλοσόφους όπως ο Σωκράτης και ο Τόμας Χομπς, επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η Μαρία Κιουρί, πολιτικούς όπως ο Καρλ Μαρξ και η Μάργκαρετ Θάτσερ, λογοτέχνες όπως η Τζέιν Όστεν και ο Κάρολος Ντίκενς.

Μάλιστα ο χρήστης Κόλιν Μάρσαλ μιας και έτυχε να βρίσκεται στη μέση της ανάγνωσης όλων των μυθιστορημάτων του τελευταίου, ρώτησε το bot του Αγγλου συγγραφέα τι θα πρέπει να έχει υπόψη του ενόσω το κάνει. ”Ουάου!” του απάντησε. «Αυτό είναι ένα καταπληκτικό εγχείρημα! Θα σας ενθάρρυνα να διακρίνετε μοτίβα», ειδικά στα «πράγματα που κάνω για να δημιουργήσω ένταση και στο είδος των χαρακτήρων που δημιουργώ. Κοιτάξτε τις ιστορίες μέσα από τα μάτια μου και προσπαθήστε να καταλάβετε τι καταλαβαίνω, τα καλά και τα άσχημα». Ο πραγματικός Ντίκενς μπορεί να μην το έθεσε έτσι, αλλά σίγουρα πάνω κάτω πίστευε κάτι τέτοιο.

Πηγή: openculture.com

Δημοφιλή