Χιλιάδες Ρώσοι κρίθηκαν ακατάλληλοι για θητεία και επέστρεψαν σπίτι τους

Απομακρύνθηκε άμεσα ο υπεύθυνος στρατολογίας στην πόλη Χαμπάροφσκ.
STRINGER via REUTERS

Χιλιάδες Ρώσοι που στρατολογήθηκαν μετά την επιστράτευση που επέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επέστρεψαν στα σπίτια τους καθώς κρίθηκαν ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία. Κάτι που οδήγησε στην άμεση απομάκρυνση του υπεύθυνου στρατολογίας στην πόλη Χαμπάροφσκ.

«Περίπου οι μισοί από αυτούς επιστρέψαν σπίτι τους, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής για στρατιωτική θητεία», είπε ο κυβερνήτης της Χαμπάροφσκ, Μιχαήλ Ντεγτιάρεφ.

Επιβεβαίωσε μάλιστα την απομάκρυνση του υπεύθυνου του στρατολογικού γραφείου, κάτι που όμως όπως είπε δεν θα επηρεάσει την όλη διαδικασία της επιστράτευσης.

Την Κυριακή η Μόσχα δέχτηκε βαρύ πλήγμα μετά την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό.

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, «Είδαμε ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια νέα πόλη, τη Λιμάν, και αυτό καταδεικνύει ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο και είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χάρη στο θάρρος, χάρη στη γενναιότητα, τις ικανότητές τους αλλά φυσικά και χάρη στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Πούτιν ανακήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών που καλύπτουν σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, μια περιοχή που περιλαμβάνει το Λίμαν.

Ενώ το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωνε ότι αποσύρει τα στρατεύματα του από την περιοχή του Λιμάν προκειμένουν «να μην περικυκλωθούν».