Ενας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ είναι η πρώτη περίπτωση μετάδοσης κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ.
Aly Song / Reuters

Ο σκύλος ασθενούς με κορονοϊό βρέθηκε θετικό στον ιό την περασμένη εβδομάδα και τώρα θεωρείται η πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο, σύμφωνα με υγιειονομικές αρχές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο CBS, ο σκύλος βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κορονοϊό μετά από επαναληπτικές εξετάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας και Αλιείας του Χονγκ Κονγκ.

Το τμήμα αρχικά εξέτασε τον σκύλο στις 26 Φεβρουαρίου και αργότερα ανίχνευσε χαμηλά επίπεδα κορονοϊού σε ρινικά και στοματικά δείγματα. Οι υγιειονομικές αρχές επανέλαβαν τις εξετάσεις αυτήν την εβδομάδα και ο σκύλος βρέθηκε ξανά «ασθενώς θετικός» στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ζητήθηκε η γνώμη κτηνιάτρων οι οποίοι ανώνυμα συμφώνησαν πως ο σκύλος φέρει χαμηλά επίπεδα κορονοϊού και είναι πιθανό να πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο.

Οι υγιειονομικές αρχές δήλωσαν ότι ο σκύλος θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του όταν δείξει αρνητικός στις εξετάσεις για τον ιό.

Ο σκύλος, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα σε ειδική κτηνιατρική κλινική, στο Χονγκ Κονγκ, δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ασθένειας, σύμφωνα με τη δήλωση. Ένα άλλο σκυλί βρίσκεται επίσης σε καραντίνα στην εγκατάσταση, αλλά οι εξετάσεις του ήταν αρνητικές στον κορονοϊό. Τα ζώα θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται, δήλωσε η AFCD.

Το τμήμα δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο. Ωστόσο, συνέστησε ότι όλα τα κατοικίδια ασθενών να μεταφερθούν σε καραντίνα σε ειδική κτηνιατρική κλινική, για κάθε περίπτωση.

«Τα άτομα που είναι άρρωστα θα πρέπει να περιορίσουν την επαφή με τα ζώα», ανέφερε η δήλωση.

Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και περισσότεροι από 3.200 έχουν πεθάνει.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: CBS

Δημοφιλή