ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2020 10:07 EET | Updated 05/03/2020 21:54 EET

Κορονοϊός: Κρίσιμα 24ωρα στην Ιταλία- στους 148 οι νεκροί

Πρώτα κρούσματα σε ακόμη πέντε χώρες. Ανησυχία του ΠΟΥ για την διατάραξη στο εμπόριο ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

ASSOCIATED PRESS

Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι από τον κορονοϊό στην Ιταλία, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 148. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών οι ασθενείς του κοροναϊού άγγιξαν τους 3.296.

Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414. Το 10,7% των ασθενών έχει γίνει αρνητικό στον ιό και έχει αναρρώσει, ενώ έχασε τη ζωή του το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι χρειάζεται αίσθημα ευθύνης αλλά όχι αδικαιολόγητο άγχος. «Είμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη χώρα, με ένα άριστο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος. Ο Ματαρέλα κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις συμβουλές των επιστημόνων για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, ώστε να ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Χρειάζεται ομόνοια και ομοψυχία για να ηττηθεί ο ιός. Χωρίς απροσεξίες, αλλά και χωρίς υπερβολική ανησυχία, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρόεδρος.

Αν και είναι εμφανές πως η χώρα έχει περάσει στην δεύτερη φάση της εξάπλωσης του κορονοϊού με την περίοδο επώασης για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων να κορυφώνεται, αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές είναι το πως ξέφυγε τόσο πολύ ο αριθμός των νεκρών, αναλογικά με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ενώ συγκρίνουμε την περίπτωση της Ιταλίας με τα στατιστικά άλλων χωρών. 

Τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν πέντε ακόμη χώρες και συγκεκριμένα η Αργεντινή, η Χιλή, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Σλοβενία και η Βοσνία. Έτσι ο αριθμός των χωρών όπου έχει εμφανιστεί ο κορονοϊός ανέρχεται σε 87 και στη Ευρώπη σε 38 με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Στο μεταξύ όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις πλέον ανησυχητικές εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι η διατάραξη στην παγκόσμια αγοράς εμπορίας εξοπλισμού ατομικής προστασίας ενώ αρκετές χώρες ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των εξαγωγών ή και την επίταξη υλικού όπως π.χ. οι προστατευτικές μάσκες. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και το Δίκτυο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Πανδημίας για να ενισχύσει την παραγωγή και να εξασφαλίσει την κατανομή των ποσοτήτων για τις χώρες που πλήττονται σοβαρά.  

 

Ιταλία

 

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αποφάσισε να ακυρώσει τις τελετές για τη Γιορτή της Γυναίκας, οι οποίες επρόκειτο να οργανωθούν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι προσωρινά διακόπτεται και η λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων, ενώ για έναν μήνα όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα παιχτούν κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του κοροναϊού.

«Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η Ιταλία, με επίσημη επιστολή της προς την Έυρωπαικη Ένωση, ετοιμάζεται να γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες ότι λόγω της απρόβλεπτης αυτής κατάστασης δεν θα μπορέσει να σεβαστεί φέτος την προγραμματισμένη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Ο σχετικός άτυπος διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται σε πνεύμα κατανόησης.

Η κυβέρνηση Κόντε, τέλος, αποφάσισε και την αναβολή του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, με αντικείμενο την μείωση του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας. Η νέα σχετική ημερομηνία θα ανακοινωθεί με τα το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Γαλλία

Στους επτά ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γαλλία, η οποία έχει πλέον 423 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως είναι «αναπόφευκτο» ο ιός να εξελιχθεί σε επιδημία στη χώρα. 

Η τελευταία μητροπολιτική περιοχή που δεν είχε καταγράψει κρούσματα, το Σαντρ Βαλ ντε Λουάρ ανακοίνωσε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο Παρίσι, η RARP (η εταιρεία διαχείρισης των μετρό) γνωστοποίησε το πρώτο κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της, επισημαίνοντας ότι δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στα δρομολόγια.

Ολλανδία

Ο αριθμός των ασθενών από τον Covid-19 στην Ολλανδία ανέρχεται πλέον σε 82 κρούσματα, έγινε γνωστό από Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τα 38 που είχαν καταγραφεί έως την Τετάρτη. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Νότια Κορέα

Καταγράφηκαν 438 νέα κρούσματα σε μια ημέρα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 5.766. ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 35. 

Σημειώνεται πως η χώρα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του ιού μετά την Κίνα αν και έχει αναφερθεί πολύ μικρότερος αριθμός νεκρών από την Ιταλία που έχει σχεδόν τα μισά κρούσματα. 

Ιράν

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 3.513, ενώ έχουν καταγραφεί 107 θάνατοι μέχρι στιγμής. «Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν επιβεβαιωθεί 591 νέα κρούσματα επεσήμανε ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.  και «Δυστυχώς 15 άνθρωποι υπέκυψαν την προηγούμενη ημέρα». 

Στο μεταξύ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Ιράν θα κλείσουν έως το τέλος του ιρανικού έτους, στις 19 Μαρτίου. Τα πανεπιστήμια του Ιράν έχουν κλείσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες σε όλη τη χώρα, όπως και τα σχολεία σε κάποιες επαρχίες.

 

KONTROLAB via Getty Images

 

Κίνα

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 31 θάνατοι εκ των οποίων όλων στην επαρχεία Χουμπέι. 

Πλέον το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στη χώρα ανέρχεται σε 80.410, ο αριθμός των νεκρών σε 3.013 ενώ 52.077 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. 

Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία στη Κίνα καταγράφονται εξαιρετικά μειωμένοι αριθμοί νέων κρουσμάτων και απωλειών οδηγώντας ακόμη και στο κλείσιμο νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν για τη νοσηλεία του αυξημένου αριθμού ασθενών. 

Βρετανία

Η Βρετανία καταμετρά τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ασθενή που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η Βρετανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 90 κρούσματα του νέου ιού τύπου κορώνα, γνωστού ως Covid-19, που ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής αποφύγει να εισαγάγει περιοριστικά της κυκλοφορίας μέτρα ή ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων εκ του φόβου πλήγματος στην οικονομία.

Η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για την επιδημία, βασισμένο σε τέσσερις φάσεις: ανάσχεση του ιού, επιβράδυνση της διάδοσης, αναζήτηση της προέλευσης και περιορισμό των συνεπειών της επιδημίας.

Ο Κρις Γουίτι ερωτήθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή εάν η Βρετανία έχει περάσει στην δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτο στάδιο την ανάσχεση της διάδοσης του ιού, σε δεύτερο στάδιο την επιβράδυνση της μόλυνσης, την αναζήτηση της προέλευσης και τον περιορισμό των συνεπειών της επιδημίας. Και απάντησε ότι η Βρετανία έχει περάσει στην δεύτερη φάση και εξετάζει την λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της έκρηξης της επιδημίας που προβλέπει ότι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο στάδιο, της επιβράδυνσης, προβλέπει την λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των ανθρώπων.

ΗΠΑ 

Στους 11 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις ΗΠΑ ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 159. Οι δέκα θάνατοι σημειώθηκαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ενώ ένας καταγράφηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνια ενώ και οι δύο τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποδεσμεύει πόρους ύψους άνω των 8 δισεκ. δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας. 

Ελβετία

Κατέγραψε τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό και πρόκειται για μία 74χρονη γυναίκα στη δυτική η οποία νοσηλευόταν από την Τρίτη στον καντόνι Βο και ήταν ασθενής υψηλού κινδύνου καθώς έπασχε από χρόνια νόσο.

Γερμανία

Ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 109 σε μια ημέρα.

Από σήμερα το πρωί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται σε 349 στα 15 από τα 16 κρατίδια της χώρας. Χθες το πρωί ανέρχονταν σε 240 και χθες το απόγευμα σε 262, ανακοίνωσε το Robert Koch Institute.

Το κρατίδιο που έχει πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό είναι αυτό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της χώρας, όπου υπάρχουν 175 κρούσματα.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 

Πηγές: ΠΟΥ, Reuters