ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/03/2020 14:37 EET | Updated 05/03/2020 19:19 EET

21 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Συνολικά 31 οι ασθενείς

Ο Σ.Τσιόδρας προειδοποίησε πως τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
.

Σε 31 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς πέραν του 67χρονου και της συζύγου του από την Αμαλιάδα που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο άλλα 21 άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, εξετάστηκαν και είναι θετικά στον Covid-19. 

Όπως επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος- εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τονίζοντας μάλιστα πως «εάν επικεντρωθούμε μόνο στο θέμα του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα χάσουμε το παιχνίδι». 

Ευθύς αμέσως συμπλήρωσε πως βασική γραμμή άμυνας είναι η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης επισημαίνοντας την ευθύνη όλων μας προς τους συμπολίτες μας. Ειδική επισήμανση μάλιστα έκανε και στην ανάγκη κατ′ οίκον περιορισμού όσων παρουσιάζουν συμπτώματα διευκρινίζοντας πως πλέον, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου θα γίνονται διαγνώσεις στα σοβαρά περιστατικά διευκρινίζοντας πως και παγκοσμίως ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων, συγκριτικά με τον καταγεγραμμένων και επιβεβαιωμένων είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φορές υψηλότερος. 

Τόνισε δε πως ο κίνδυνος εξάρσεως του της νόσου είναι υψηλός σε διεθνές επίπεδο ενώ επισήμανε την σημαντική αβεβαιότητα, όπως υπάρχει στην διάγνωση του ιού αφού υπάρχουν πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή και ασυμπτωματικοί. 

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ζευγαριού και των 21 συνταξιδιωτών τους, τόνισε πως όταν επέστρεψαν από το Ισραήλ η χώρα δεν ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκδηλωθεί κρούσματα άρα δεν ήταν μεταξύ των χαρακτηρισμένων ως επικίνδυνων. Αναφορικά δε με τα μέτρα που ελήφθησαν σε Ηλεία, Αχαϊά και Ζάκυνθο εξήγησε πως ήταν αναγκαία αφού στις περιοχές αυτές επέστρεψαν άτομα που μετείχαν σε αυτό το ταξίδι και στόχος των μέτρων είναι φυσικά η καθυστέρηση της διασποράς του ιού.  

Σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στην Πάτρα, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κορονοϊό.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Επίσης, ανέφερε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει», συμπληρώνοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες».

Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα» και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει».

EUROKINISSI

 

Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου».

Προληπτικά κλειστό το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό στις 6 και τις 7 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους.

Όπως διευκρινίστηκε σε επικοινωνία της HuffPost Greece με το πανεπιστήμιο, μια καθηγήτρια από το εξωτερικό εμφάνισε συμπτώματα κρυολογήματος και ως εκ τούτου πήγε για εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν βγει ακόμα. 

Κλειστό το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου λόγω ύποπτου κρούσματος

Την ίδια ώρα, ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Πέμπτης από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη, «ο νεαρός προσήλθε στο νοσοκομείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου. Αμεσα οι γιατροί έλαβαν δείγμα και το έστειλαν στο Ηράκλειο ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση από το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστήμιου και πάντα σε συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Σουρβίνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση του περιστατικού όλα κινούνται με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων και όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, δεν πρέπει οι πολίτες να λειτουργούν κάτω από καθεστώς ανησυχίας ή πανικού.

Καθολική απαγόρευση επισκέψεων στο «Θεαγένειο»

Την καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου στο «Θεαγένειο» αποφάσισε η Διοίκηση Νοσοκομείου με γνώμονα την προστασία της ευάλωτης ομάδας των ογκολογικών ασθενών από τον κορονοϊό.

Επίσης η Διοίκηση του Θεαγενείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και τους Διευθυντές των τμημάτων του Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, αποφάσισε :

-Καθολική απαγόρευση της εισόδου στους αντιπροσώπους των ιατρικών εταιρειών.

-Αποκλεισμό όλων των παράπλευρων εισόδων του Νοσοκομείου και αυστηρό έλεγχο της εισόδου από την κεντρική πύλη που θα είναι η μόνη ανοιχτή.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους ασθενείς του Νοσοκομείου με την επίδειξη του ραντεβού τους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας σε έναν μόνο συνοδό τους.

Προληπτική απολύμανση στα σχολεία του Πειραιά

Σε προληπτική απολύμανση όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου Πειραιά, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, προχωρά η διεύθυνση Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές του δήμου. Η απολύμανση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Μαρτίου, θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, λόγω του μεγάλου αριθμού των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, έχει δρομολογηθεί η παραγγελία χιλιάδων μονόλιτρων απολυμαντικών υγρών για τα χέρια, που θα διατεθούν στα σχολεία, έτσι ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα λίτρο αντισηπτικού υγρού σε κάθε αίθουσα.

Σημειώνεται, ότι η διεύθυνση Παιδείας σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πειραιά, προτίθενται να δρομολογήσουν όπου και όποτε είναι εφικτό, δράσεις για την ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού ως προς τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής.

Το σύνολο των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών και των δημοτικών κτιρίων αποφάσισε να απολυμάνει ο δήμος Κορυδαλλού. Οι απολυμάνσεις στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Κορυδαλλού, προκειμένου να συντονιστούν οι εργασίες της απολύμανσης , τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 11.30 π.μ, ώστε να αποχωρήσουν οι μαθητές και να γίνει η καθαριότητα όλων των χώρων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)