Δύο τύπους κορονοϊού εντόπισαν επιστήμονες στην Κίνα - Μπορεί να συνδέονται με τη μείωση των κρουσμάτων

Τι παρατήρησαν οι ερευνητές για τα ποσοστά των κρουσμάτων.
Flavio Lo Scalzo / Reuters

Επιστήμονες στην Κίνα που μελετούν την επιδημία Covid-19 αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει δύο βασικούς τύπους της ασθένειας που μπορεί να προκαλούν τις λοιμώξεις στο αναπνευστικό.

Βέβαια οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών επισημαίνουν ότι η ανάλυσή τους αφορά ένα περιορισμένο εύρος στοιχείων και τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη περισσότερων δεδομένων για να κατανοηθεί επαρκέστερα η εξέλιξη του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την προκαταρκτική μελέτη όπως επισημαίνει το Reuters διαπιστώθηκε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορωναϊού που σχετίζεται με την εμφάνιση της επιδημίας στην Γουχάν αφορά περίπου το 70% των στελεχών που αναλύθηκαν ενώ ένα 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.

H επικράτηση του πιο επιθετικού ιού μειώθηκε μετά τις αρχές του Ιανουαρίου.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω άμεσες και περιεκτικές μελέτες που συνδυάζουν γονιδιωματικά δεδομένα, επιδημιολογικά δεδομένα και γραφήματα για τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο National Science Review, το περιοδικό της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Επίσης, κορυφαίος ιατρικός σύλλογος στην Κίνα επιβεβαίωσε ότι η μέση περίοδος επώασης του κοροναϊού είναι πέντε έως επτά ημέρες και το μέγιστο 14 ημέρες.

Οι παρατηρήσεις δε του Ντου Μπιν προέδρου της κορυφαίας Ιατρικής Ένωσης στην Κίνα αποτελούν την πλέον αξιόπιστη εκτίμηση για την περίοδο επώασης του ιού από ιατρική οργάνωση που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

Οι αποκαλύψεις των ερευνητών ήρθαν στο φως με αφορμή την σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται εδώ και μερικές εβδομάδες. Φυσικά η μείωση των κρουσμάτων επισήμως αποδίδεται στα γενναία μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση όπως να θέσει σε καραντίνα μια ολόκληρη πόλη 10εκατ ανθρώπων. Ωστόσο η επικράτηση του λιγότερου επιθετικου τύπου του ιού, που αναφέρεται πως σημειώθηκε μετά τις αρχές Ιανουαρίου ίσως να έπαιξε κάποιοι ρόλο.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή