«Χρυσές δουλειές» για σπείρα διαρρηκτών - Η πρέσβειρα του Λιβάνου στα θύματά τους

Είχαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου.
ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ εκτιμούν τα στελέχη του Τμήματος Διαρρηκτών πως ήταν η λεία σπείρας κακοποιών, που εξάρθρωσαν με τη σύλληψη τεσσάρων βασικών μελών της, μεταξύ των οποίων και του φερόμενου ως αρχηγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνες, οι συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό κορμό της οργάνωσης, ωστόσο φρόντιζαν να στρατολογούν νέα μέλη προκειμένου χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη κλοπών διαρρήξεων.

Είχαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, εντόπιζαν απομακρυσμένες οικίες, στις οποίες εισέρχονταν από τα μπαλκόνια, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι δεν υπήρχαν άτομα εντός. Αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσαφικά και οτιδήποτε άλλο θα τους απέφερε οικονομικό όφελος.

ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη δράση τους –όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές- ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί. Φορούσαν γάντια, χρησιμοποιούσαν ακουστικά για τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και παρατσούκλια, άλλαζαν συχνά τις τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, ενώ αυτά που χρησιμοποιούσαν, τόσο κατά τη διάρκεια των κλοπών όσο και στην καθημερινότητά τους, ήταν δηλωμένα κυρίως σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost τόσο οι συλληφθέντες όσο και οι οικογένειές τους δήλωναν έσοδα λιγότερα από τα έξοδά τους, απέφευγαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, διατηρούσαν στο όνομά τους πλήθος οχημάτων και ξόδευαν μεγάλο αριθμό χρημάτων σε παραγγελίες, ενοίκια, καύσιμα και αγορές οχημάτων.

ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 14 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής από οικίες, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους Μοσχάτο και Νέα Πέραμο Αττικής καθώς και στο Αίγιο Αχαΐας, ενώ μεταξύ των θυμάτων τους ήταν και η Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Αθήνα.

Κατά τη δράση τους, κάθε μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε συγκεκριμένο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό και για να πετύχουν τον σκοπό τους:

 • ο 30χρονος (αρχηγός), συντόνιζε τα μέλη της οργάνωσης και έδινε εντολές, ενώ πολλές φορές εισερχόταν στις οικίες, ερευνούσε τους χώρους, λάμβανε ενημέρωση από τον τσιλιαδόρο και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφαιρούσε τιμαλφή, χρήματα και αντικείμενα,
 • ο 26χρονος, βασικό μέλος της ομάδας και συγγενικό πρόσωπο του αρχηγού, μαζί με τα έτερα μέλη της ομάδας παραβίαζε μπαλκονόπορτες, εισερχόταν στα σπίτια και αφαιρούσε διάφορα τιμαλφή και αντικείμενα, ενώ
 • ο 44χρονος, διέθετε το όχημά του προς εξυπηρέτηση της ομάδας ακόμα κι αν δεν συμμετείχε στην κλοπή, ενώ όταν συμμετείχε, είχε πάντα τον ρόλο του οδηγού του επιχειρησιακού οχήματος.
ΕΛ.ΑΣ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο με τη συνδρομή αστυνομικών της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πλήθος ρολογιών, χρυσαφικών και κοσμημάτων,
 • πλήθος κινητών, καρτών sim, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών και παιχνιδομηχανών,
 • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
 • κόφτης,
 • κάρτες τραπέζης,
 • μεταλλικό ταμπελάκι αυτοκινήτου με αριθμό πλαισίου και μεταλλικό κομμάτι με αναγραφόμενο αριθμό πλαισίου οχήματος,
 • αναδιπλούμενος σουγιάς και ψαλίδι,
 • 83,7 ευρώ, χρηματικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ, 1.000 σελίνια Αυστρίας και 5.000 μπολιβάρ Βενεζουέλας,
 • φακός,
 • πλήθος εγγράφων και
 • -2- οχήματα.

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους συνεχίζονται.

Δημοφιλή