Μεταναστευτικό: Με έργα και όχι με λόγια

Προτάσεις για δράσεις.
Έβρος
Έβρος
via Associated Press

Η ρήση του αρχαίου τραγικού ποιητή Αισχύλου ‘’ Έργω κ’ Ουκέτι Μύθω’’ δηλ ‘’Με έργα και όχι με λόγια’’ στο έργο του Προμηθέας Δεσμώτης θα μπορούσε να αποδοθεί για τα αποτελέσματα της επιτήρησης των συνόρων μας.

Η παρούσα κατάσταση

Ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την Αλεξανδρούπολη σε 27 πρέσβεις ξένων χωρών επισημαίνει επικοινωνιακά ότι το 2022 έχει αποτραπεί η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών στον Έβρο με σύλληψη 1.500 διακινητών, τα στοιχεία της FRONTEX είναι αποκαλυπτικά.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Η αύξηση των παράνομων μεταναστών είναι 108% σε σχέση με το 2021 (42.831 καταγεγραμμένοι παράνομοι μετανάστες) παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια των συνόρων με την Τουρκία μετά το ΚΥΣΕΑ της 13 Δεκεμβρίου 2019 και την επιτυχημένη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ).

Οι 42.831 παράνομοι μετανάστες που έχουν εισέλθει στην χώρα μας είναι εθνικότητας: Συρία 8.563, Αφγανιστάν 4.705, Νιγηρία 3.950, Κονγκό 3.777, Τουρκία 2.998.

Επισημαίνεται ότι οι 42.831 είναι οι καταγεγραμμένοι στα ΚΥΤ επίσημα και όχι οι μη εγγεγραμένοι που παράνομα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα.

Δικαιολογίες πλέον της μη επαρκούς επιτήρησης των συνόρων δεν μπορούν να υπάρξουν δεδομένου ότι νέο προσωπικό με συνοριοφύλακες – λιμενοφύλακες έχουν προσληφθεί, έχει διατεθεί ειδικός εξοπλισμός – ειδικά οχήματα - drones – ελικόπτερα – νέα σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Προτάσεις

1. Η επιχειρησιακή σχεδίαση και η επιχειρησιακή αντιμετώπιση θα πρέπει να περιλαμβάνει προσαρμογή σε Ειδικές Καταστάσεις Εντοπισμού παράνομων μεταναστών πριν την εμφάνισή τους στις όχθες του ποταμού Έβρου ή την εμφάνισή του στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα είτε από τα ηλεκτρονικά ίχνη των κινητών τηλεφώνων, είτε από ηλεκτρονικά ίχνη των θερμικών καμερών, drones, ελικοπτέρων

2. Για τον λόγο αυτό Αναβαθμισμένο Κλιμάκιο της ΕΥΠ θα πρέπει να εγκατασταθεί στον Έβρο και τα νησιά του Α. Αιγαίου μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις εμπλοκής μελών ΜΚΟ με διακινητές παράνομων μεταναστών.

3. Επιβάλλεται ειδικός έλεγχος σε κυκλώματα που δρουν στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στο διαδύκτιο και έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την υποκίνηση - πρόσκληση – διευκόλυνση των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

4. Θα πρέπει να εξετασθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η άμεση αύξηση των ποινών των διακινητών των παράνομων μεταναστών με αυστηρότερες ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή.

5. Επιδίωξη πάντοτε της πολιτείας θα πρέπει να είναι η άμεση μείωση – μηδενισμός των παράνομων μεταναστευτικών ροών που θα έχει ως παρεπόμενο αποτέλεσμα την διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ σε Έβρο και Νησιά του Α. Αιγαίου

6. Η επίσπευση του Νομικού Πλαισίου χρησιμοποίησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής του Νομού Έβρου και νησιών Α. Αιγαίου είναι επιτακτική. Οι εθνοφύλακες αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση ενίσχυσης επιτήρησης των συνόρων μαζί με συνδρομή όλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

7. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να δημιουργήσει ειδικά τμήματα καθημερινού ελέγχου παράνομων μεταναστών κυρίως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων όπου υπάρχει συνωστισμός παράνομων μεταναστών ώστε να επανέλθει το κλίμα της αίσθησης της ασφάλειας των πολιτών.

8. Η συνεχής μείωσης των Ελλήνων πολιτών λόγω του δημογραφικού προβλήματος όπως αποτυπώθηκε στην απογραφή του 2021 σε σχέση με την διαρκή αύξηση του αριθμού των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πολλών παράνομων συμπεριφορών πολλές φορές ακόμα και με ειδεχθή εγκλήματα.

Θεωρείται επομένως επιτακτική ανάγκη της καταγραφής όλων των αλλοδαπών στην χώρα μας.

Δημοφιλή