Θεοδωρικάκος: Ό,τι και να δοκιμάσουν στον Έβρο, τα σύνορά μας είναι αδιαπέραστα

Χαρακτήρισε απόφαση εθνικής ευθύνης την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.
.
.
Eurokinissi

«Στον Έβρο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Τα σύνορά μας στον Έβρο με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είναι αδιαπέραστα, είναι απροσπέλαστα» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο αποτελεί απόφαση εθνικής ευθύνης.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, μόνο τις δέκα τέσσερις πρώτες ημέρες του 2023, η Ελληνική Αστυνομία εκεί έχει συλλάβει 24 διακινητές. «Κάθε μέρα αυτή την εποχή επιχειρούν να περάσουν 300-400, ακόμη και τώρα με κακές καιρικές συνθήκες» σημείωσε.

Μιλώντας για τον φράχτη, είπε πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που υλοποιεί το θπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να κλείσει με τον φράχτη όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, πρακτικά άλλα 140 χιλιόμετρα. «Υπάρχουν ήδη 37,5 χιλιόμετρα φράχτη και στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστούν 35 χιλιόμετρα στο κεντρικό τμήμα του ποταμού Έβρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό από εθνικούς πόρους. Διεκδικούμε από την Ευρώπη οικονομική στήριξη για το υπόλοιπο κομμάτι, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρωστάει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος, στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων. Γιατί αν εκεί υπάρξει χαλάρωση στη φύλαξη και περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάποια διάθεση να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από αυτόν. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης των συνόρων, τα οποία διαρκώς αναβαθμίζονται αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι ο φράχτης είναι το πλέον πρακτικό και αποτελεσματικό μέτρο».

Στη φύλαξη των συνόρων, είπε, θα προστεθούν 400 συνοριοφύλακες, 250 από τους οποίους θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην περιοχή μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. «Για τους υπόλοιπους 150 η προκήρυξη θα γίνει σε πάρα πολύ γρήγορα χρονικό διάστημα και αφορούν περισσότερο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και θα κατανεμηθούν κυρίως στη Ροδόπη και δευτερευόντως στην Καβάλα σε δύο περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί έως τώρα με τις μέχρι τώρα προσλήψεις».

Χαρακτήρισε ως υψηλού εθνικού συμβολισμού την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στον Έβρο: «Είναι εξαιρετικά σημαντική και συμβολική και απεικονίζει την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα σύνορα μας σε κάθε περίπτωση».

Αναφερόμενος στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, είπε πως η ΕΛΑΣ έχει πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα: «Επικεφαλής των μέτρων είναι ο Υπαρχηγός της αστυνομίας, προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει την αυριανή ημέρα. Θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Αστυνομίας μέσα στη σημερινή ημέρα για να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας ποια είναι ακριβώς τα μέτρα ασφαλείας και να ρυθμίσει ο καθένας τη ζωή του την αυριανή ημέρα και τις υποχρεώσεις του. Πάνω από χίλιοι αστυνομικοί και είναι όλα τα μέτρα που παίρνονται σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου».

Επίσης, σημείωσε πως από τις 20 Ιανουαρίου στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου θα προστεθούν 600 Ειδικοί Φρουροί. «Πυκνώνουμε πάρα πολύ την αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, τις δυτικές συνοικίες και γενικά περιοχές όπου υπάρχουν παραβατικές ζώνες. Ενισχύουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρη την Αττική και στις περιοχές του νότιου τομέα, ιδίως σε περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες. Η κατανομή γίνεται με κριτήριο που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται πολύ περισσότερο ασφαλείς».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα