«Χρησμός» φον ντερ Λάιεν στην ευρωτηλεμαχία για ασπίδα αεράμυνας σε όλη την Ευρώπη

Επικαλούμενη την πρόταση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν
via Associated Press

Την βεβαιότητα ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία αλλά και ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ με τη δημιουργία μιας ασπίδας αεράμυνας όπως έχει ο προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή τηλεμαχία που διεξήχθη μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τόσο η στήριξη της Ουκρανίας όσο και η άμυνα της Ευρώπης είναι σημαντικά ζητήματα.

«Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι και ταυτόχρονα πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία η οποία μάχεται για τις δικές μας αξίες. Πρέπει να τη στηρίξουμε και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα» είπε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία), Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Γουόλτερ Μπάιερ (Αυστρία), Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία), Renew Europe Now και η Τέρι Ρέιντκε (Γερμανία), Ευρωπαίοι Πράσινοι, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον όλων μας.

Ήταν μια ευκαιρία στους υποψήφιους των ευρωπαϊκών κομμάτων, εκτός της ακροδεξιάς να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, να ενισχύσουν την προεκλογική τους εκστρατεία και πολύ περισσότερο να αμφισβητήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, που θεωρείται και το φαβορί για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, σε μια σειρά ζητημάτων όπως τη πιθανή συνεργασία της με κόμματα που βρίσκονται στο φάσμα της άκρας δεξιάς, τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και στο μεταναστευτικό.

Ο Σάντρο Γκότζι, ο Γουόλτερ Μπάιερ και η Τέρι Ρέιντκε γνωρίζοντας πως θα έχουν μεγάλες απώλειες προσπάθησαν να υψώσουν τους τόνους σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεγάλη φυγή των ψηφοφόρων τους, ενώ ο Σμιτ επιχείρησε να φανεί αντάξιος σε σθένος της φον ντερ Λάιεν υψώνοντας τους τόνους στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό και το ”φλέρτ” της φον ντερ Λάιεν με την άκρα δεξιά.

″Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά δεν θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ/ ECR) ή η ομάδα ”Ταυτότητα και Δημοκρατία” (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις”, ανέφερε ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ.

Oι πέντε υποψήφιοι συζήτησαν τα ακόλουθα θέματα:

Οικονομία και θέσεις εργασίας

Άμυνα και ασφάλεια

Κλίμα και περιβάλλον

Δημοκρατία και ηγεσία

Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική

Καινοτομία και τεχνολογία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις κομματικές συνεργασίες απάντησε ότι πρέπει να τεθούν κόκκινες γραμμές και τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα εξηγώντας ότι οι συνεργάτες της θα πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και του κράτους δικαίου.

«Πρέπει να έχουμε πλειοψηφία στου ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» τόνισε διευκρινίζοντας ότι έτσι θα είναι εφικτό να περάσουν νομοθεσίες και να προχωρήσει η Ευρώπη.

Σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία με την Μελόνι η φον ντερ Λάιεν είπε ότι πληροί τα τρία γιά τους μελλοντικούς εταίρους ενώ όσον αφορά της στάση της ενάντια στο ΛΟΆΤΚΙ κίνημα η πρόεδροες της Κομισιόν δήλωσε απλά ότι δεν συμφωνεί.

Στο άλλο σημαντικό ζήτημα όσον αφορά στο πόλεμο στη Γάζα η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των 128 ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς ενώ διευκρίνισε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε, στα ελληνικά, μαγνητοσκοπημένο το ντιμπέιτ στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου

Δημοφιλή