Οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς στον κόσμο

Ποια είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη και ποια η χειρότερη.
The Independent

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις πόλεις με την μεγαλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως για το 2019, ανακοίνωσε η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών Mercer.

Στην κορυφή βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Βιέννη, κατακτώντας για δέκατη συνεχή χρονιά η Βιέννη την πρώτη θέση ανάμεσα σε 231 μητροπόλεις.

Στη δεύτερη θέση, μετά την αυστριακή πρωτεύουσα, κατατάσσονται η Ζυρίχη μαζί με το Βανκούβερ και στην τρίτη θέση το Μόναχο και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Την δεκάδα συμπληρώνουν το Ντίσελντορφ, η Φρανκφούρτη, η Κοπενχάγη, η Γενεύη και η Βασιλεία.

Την τελευταία θέση του καταλόγου καταλαμβάνει, όπως και τις τελευταίες χρονιές, η Βαγδάτη.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Για τη Βιέννη τονίζεται στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός «της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στον πολιτισμό και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων». Επισημαίνεται, επίσης, «το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά ποιοτικής κατοικίας τόσο στην ίδια την πόλη όσο και γύρω απ′ αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ