Τέλος στα άνευ περιορισμών ταξίδια προς χώρες της Ευρώπης για τους πολίτες 57 χωρών

Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί- Ποιες οι διαδικασίες βάσει ΕΤΙΑS.

Τέλος στα χωρίς περιορισμούς ταξίδια πολιτών από 57χώρες προς χώρες της Ευρώπης βάζουν οι Βρυξέλλες καθώς η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) αλλάζει τις σημερινές «χαλαρές» διαδικασίες στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται θεώρηση. Ωστόσο, τα νέα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν την έκδοση βίζας, παρά τις αρχικές παρανομήσεις που υπήρξαν κυρίως σε μερίδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα από το 2021 οι πολίτες δεκάδων χωρών- μεταξύ των οποίων πχ από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη κ.α.- που επιθυμούν να επισκεφθούν τις χώρες που (θα) ανήκουν στη Ζώνη Σέγκεν, και πλέον αυτών (καθώς ιδρύονται συνολικά 34 υπηρεσίες ETIAS αφού στους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται και χώρες της ομάδας EFTΑ, κρατίδια της ΕΕ και χώρες που αναμένεται να γίνουν μέλη της Σέγκεν) θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα και εφόσον αυτό γίνεται δεκτό θα μπορούν να πραγματοποιούν το ταξίδι.

Αυτό καθώς η ΕΕ με τη δημιουργία του συστήματος ETIAS θα προχωρά πλέον σε προληπτικούς έλεγχους των ταξιδιωτών προς αξιολόγηση αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ασφαλείας αλλά και την είσοδο μεταναστών καθώς μέχρι τώρα οι ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ «επωφελούνται της πρόσβασης στις χώρες της ζώνης Σέγκεν χωρίς θεώρηση (visa)».

etias.com

Σημειώνεται πως μεταξύ των κρατών της ζώνης Σέγκεν δεν υφίστανται συνοριακοί έλεγχοι και επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ αυτών.

Επί του παρόντος, οι αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για διάστημα έως και 90 ημερών χωρίς να απαιτείται καμίας μορφής έκδοσης άδειας ταξιδιού ενώ ανάλογες χαλαρές διαδικασίες προβλέπονται και για τους πολίτες δεκάδων άλλων χωρών.

Τι αλλάζει

Οι ταξιδιώτες για τους οποίους δεν απαιτείται βίζα, όπως πχ οι αμερικανοί, θα πρέπει να λάβουν άδεια από την υπηρεσία ETIAS πριν ταξιδέψουν. Συγκεκριμένα απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης και η καταβολή ενός τέλους αξίας 7 ευρώ που θα γίνεται online. Η άδεια ισχύει για τρία έτη.

«Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και η αυτόματη έγκριση χορηγείται σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδιού ή ESTA.

etias.com

«Είμαστε ενήμεροι για το σχέδιο της ΕΕ να εφαρμόσει το δικό της σύστημα πληροφοριών και εξουσιοδότησης ταξιδιών, παρόμοιο με το δικό μας ESTA, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη βελτίωση του επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα πρότυπα εισόδου της».

Έσπευσε δε να διευκρινίσε, όπως αναφέρει το CNN πως η άδεια ETIAS δεν αποτελεί βίζα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε για τη δημιουργία του ETIAS τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ανέφερε ότι η απαίτηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή για λόγους ασφαλείας.

«Η νέα ETIAS θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πλέον κενό πληροφόρησης για τους χωρίς βίζα ταξιδιώτες», ανέφερε και επεσήμανε πως εάν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή παράνομης μετανάστευσης οι ύποπτοι θα εντοπίζονται πριν ακόμα ταξιδέψουν στην ΕΕ».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα