«Δεν υπάρχει σπαγγέτι μπολονέζ»! Ο Δήμαρχος της Μπολόνια καταγγέλλει fake news

Το «διάσημο ιταλικό φαγητό» δεν υπήρξε ποτέ και ο Μερόλα εξηγεί τι συμβαίνει.

Η ιταλική κουζίνα είναι από τις πιο δημοφιλείς ανά τον κόσμο και εκπροσωπείται σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο με πολλά διάσημα πιάτα. Αυτό βέβαια, όπως διαπιστώνουν όσοι έχουν ταξιδέψει αρκετά στην Ιταλία, δεν σημαίνει πως είμαστε και πραγματικά εξοικειωμένοι με την αυθεντική ιταλική κουζίνα αφού οι διαφορές που εντοπίζουμε στον τρόπο παρασκευής είναι πολλές όπως και οι παρανοήσεις. Γι αυτό και συχνά εκδηλώνονται και επικές μάχες μεταξύ Ιταλών και food bloggers οι οποίοι έχουν μια τάση να διαιωνίζουν αυτές τις παρανοήσεις και να παρουσιάζουν λάθος συνταγές.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η φημισμένη σπαγγέτι μπολονέζ- όπως γράφεται στα μενού πολλών εστιατορίων ανά τον κόσμο- ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε στην Ελλάδα, τα μακαρόνια με κιμά. Και αυτός που φαίνεται ότι ανέλαβε να δώσει ένα τέλος στις παρεξηγήσεις γύρω από το συγκεκριμένο πιάτο είναι ο (πολύ οργισμένος όπως φαίνεται) δήμαρχος της Μπολόνια.

Όσοι έχετε ήδη επισκεφθεί την Μπολόνια και έχετε παραγγείλει σπαγγέτι μπολονέζ ίσως να έχετε προσέξει ότι ο σερβιτόρος δεν φαίνεται και πολύ ευχαριστημένος. Ένας λόγος είναι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Βιρτίνιο Μερόλα είναι πως οι τουρίστες έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για ένα τοπικό πιάτο. Μπολόνια-μπολονέζ, ποιος μπορεί να μας αδικήσει.

Όπως όμως δήλωσε σε μια εκπομπή στην ιταλική τηλεόραση RAI αλλά και έγραψε στο twitter ήρθε επιτέλους η στιγμή να σταματήσει αυτός ο αστικός μύθος: η Μπολονέζ δεν έχει καμία σχέση με τη Μπολόνια.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά αφού ο δήμαρχος έχει να δώσει και άλλες γαστρονομικές διευκρινίσεις αφού όπως εξηγεί η μπολονέζ δεν υπάρχει! «Η σπαγγέτι μπολονέζ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αν και ναι είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Αυτό για το οποίο εμείς προτιμούμε να είμαστε διάσημοι είναι για το ότι στην Μπολόνια εφευρέθηκαν οι ταλιατέλες, τα τορτελίνι και τα λαζάνια».

To αυθεντικό ιταλικό πιάτο που μπορεί να θεωρηθεί πως πλησιάζει κάπως τη μπολονέζ είναι το tagliatelle al ragù δηλαδή ταλιατέλες ραγού. Δηλαδή ταλιατέλες, παραδοσιακές παρασκευασμένες με αυγό, που σερβίρονται με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κιμά που μαγειρεύεται με λαχανικά, ντομάτες και κρασί.

Η συνταγή προέρχεται από την περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της οποίας η Μπολόνια είναι η πρωτεύουσα. Τα σπαγγέτι όμως δεν «κατάγονται» από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Μαρόλα κάνει λόγο για fake news που αφορούν τη «μπολονέζ» και ξεκίνησε μια καμπάνια μέσω των social media προς αποκατάσταση της αλήθειας.

«Αγαπητέ κάτοικε, συλλέγω φωτογραφίες από σπαγγέτι μπολονέζ από όλο τον κόσμο (μιας και μιλάμε για fake news). Αυτή εδώ είναι από το Λονδίνο, παρακαλώ στείλτε μου και τις δικές σας», γράφει στο Twitter.

Και φυσικά από τότε έχει λάβει πάρα πολλές γι′ αυτό αν και ο αγώνας του έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, τώρα φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο γνωστός.