Δεκάδες νεκροί μετανάστες που φαίνεται να τους εγκατέλειψαν στην έρημο οι αρχές της Τυνησίας

Μεταξύ των νεκρών και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ οι αρχές οδηγούν μετανάστες στην έρημο στα σύνορα με Λιβύη και τους αφήνουν εκεί χωρίς νερό και τροφή.
Εντοπισμός μεταναστών στα σύνορα Τυνησίας με Λιβύη από τις διωκτικές αρχές της δεύτερης (30 Ιουλίου 2023). Οι τυνησιακές αρχές κατηγορούνται πως συστηματικά απελαύνουν μετανάστες και τους οδηγούν στην μεθόριο, αφήνοντάς τους στην έρημο, χωρίς τροφή και νερό.
Εντοπισμός μεταναστών στα σύνορα Τυνησίας με Λιβύη από τις διωκτικές αρχές της δεύτερης (30 Ιουλίου 2023). Οι τυνησιακές αρχές κατηγορούνται πως συστηματικά απελαύνουν μετανάστες και τους οδηγούν στην μεθόριο, αφήνοντάς τους στην έρημο, χωρίς τροφή και νερό.
Xinhua News Agency via Getty Images

Τα άψυχα σώματα 27 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, βρέθηκαν στην έρημο στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, σύμφωνα με λιβυκή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τυνησιακές αρχές κατηγορούνται πως τους εγκατέλειψαν στα σύνορα εν μέσω καύσωνα χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα όπως τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο η λιβυκή Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την ίδια πηγή, οι τυνησιακές αρχές οδηγούν συστηματικά ανθρώπους στην απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου στα σύνορα και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε λιβυκά ΜΜΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό, ανάμεσα στους νεκρούς είναι παιδιά ενώ οι εθνικότητες των θυμάτων δεν έχουν γίνει γνωστές.

Οι καταγγελίες πως οι τυνησιακές αρχές μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα με τη Λιβύη (ανατολικά) και με την Αλγερία (δυτικά) και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους προκαλούν ολοένα εντονότερη ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ και εκτιμάται πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι που είχαν εγκαταλειφθεί, διασώθηκαν τον Ιούλιο.

Στις αρχές του μήνα ο ΟΗΕ έκανε έκκληση «να σταματήσουν αυτές οι απελάσεις».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) αναφέρθηκε επίσης τον περασμένο μήνα σε μαζικές απελάσεις εκατοντάδων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Τύνιδα, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες, που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις περπατώντας υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Η Τυνησία μοιάζει να έχει ”διαδεχθεί” τη Λιβύη, μετατρεπόμενη σε επίκεντρο της προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η εχθρότητα έναντι των μεταναστών στη χώρα της βόρειας Αφρικής εντάθηκε μετά την ομιλία την 21η Φεβρουαρίου του τυνήσιου προέδρου Κάις Σάγεντ με την οποία καταδίκασε την έλευση «ορδών μεταναστών», οι οποίες κατ’ αυτόν πήγαν στη χώρα για να «αλλοιώσουν τη δημογραφική της σύνθεση». Κατηγόρησε μετανάστες πως ασκούν «βία», διαπράττουν «εγκλήματα» και επιδεικνύουν «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Έκτοτε, εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες έχασαν τις δουλειές τους στον ανεπίσημο τομέα, όποια στέγη είχαν βρει, ενώ καταγράφτηκαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον μεταναστών σε όλη τη χώρα. Σε επεισόδια αυτής της φύσης έχουν καταγραφτεί δυο θάνατοι μέχρι σήμερα.

Η κατάσταση για τους μετανάστες στη γειτονική Λιβύη, όπου ο εμφύλιος πόλεμος ακόμη δεν έχει τερματιστεί, δεν είναι λιγότερο επισφαλής: ΜΚΟ καταγγέλλουν πως είναι αντιμέτωποι με κινδύνους όπως να υποστούν βασανιστήρια, να μετατραπούν σε σκλάβους ή να γίνουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγές: DPA, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή