Δεκάδες γάτες - μούμιες ανακαλύφθηκαν σε αρχαίους τάφους στην Αίγυπτο

Σε πυραμίδα της νεκρόπολης Saqqara, νότια του Καΐρου
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Δεκάδες μουμιοποιημένες γάτες, μουμιοποιημένοι σκαραβαίοι, κόμπρες και αλιγάτορες, όπως επίσης περισσότερα από 1.000 φυλαχτά ανακαλύφθηκαν σε επτά σαρκοφάγους -ορισμένες εκ των οποίων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 6.000 ετών- σε πυραμίδα της νεκρόπολης Saqqara, νότια του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled el-Enany τα σπάνια ευρήματα ήρθαν στο φως από ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων, η οποία ξεκίνησε ανασκαφές στο σημείο τον περασμένο Απρίλιο.

Τρεις από τους τάφους είχαν χρησιμοποιηθεί για τις γάτες, ενώ μία από τις τέσσερις άλλες σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν στο σημείο ήταν κλειστή.

Ο τάφος χρονολογείται από την Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου και ήταν ασύλητος. Η πρόσοψη και η πόρτα ήταν άθικτες, που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του πιθανώς παραμένει ανέγγιχτο, δήλωσε ο Mohamed Youssef, υπεύθυνος για την περιοχή Saqqara, προσθέτοντας ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

ASSOCIATED PRESS
KHALED DESOUKI via Getty Images
KHALED DESOUKI via Getty Images
KHALED DESOUKI via Getty Images
KHALED DESOUKI via Getty Images

Ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε επίσης, τις πρώτες μούμιες σκαραβαίων, οι οποίες, θεωρούνται πραγματικά σπάνιες. Βρέθηκαν σε ορθογώνια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο με θολωτό καπάκι το οποίο ήταν διακοσμημένο με τα σχέδιο τριών σκαραβαίων σε μαύρο χρώμα.

Ανάμεσα στις δεκάδες γάτες - μούμιες που ανακαλύφθηκαν βρέθηκαν και 100 ξύλινα, επιχρυσωμένα αγάλματα γάτας και ένα χάλκινο, αφιερωμένο στη θεά της γάτας Bastet.

Η γάτα είχε ιδιαίτερη θέση στην αρχαία Αίγυπτο και η μουμιοποίηση τους ήταν μέρος των προσφορών στους θεούς.

Η Μπαστέτ θεωρούν οι αιγυπτιολόγοι πως ήταν η θεά των αιλούρων. Αυτό επειδή συχνά απεικονιζόταν να έχει γατίσιο κεφάλι. Συνδέεται με τη Μόριγκαν, θεά των όρνεων (ανιψιά) και με την Εκάτη, τη θεά της μαγείας (αδελφή). Ζούσε στο σκοτάδι, επειδή κατά την παράδοση δεν άντεχε τον ήλιο. Όταν λοιπόν πήγε μαζί με την ανιψιά της να πολεμήσει την αδελφή της νίκησε λόγω της γρηγοράδας της. Η Εκάτη πέθανε καθώς και ολόκληρο το Μυστικό Βασίλειό της.

(Με πληροφορίες από Guardian)