Δεν "χαλαρώνει" τον κλοιό η Κίνα που ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως θα "υποστούν σοβαρές συνέπειες" για την επίσκεψη Πελόζι. Τις κατηγορεί για ανειλικρινή στάση που δεν επιτρέπει την συνέχιση του διαλόγου.
|
Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και δείχνει μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εν ώρα ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν (7 Αυγούστου 2022)
Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και δείχνει μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εν ώρα ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν (7 Αυγούστου 2022)
via Associated Press

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν νέες στρατιωτικές ασκήσεις για σήμερα Δευτέρα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, μια ημέρα μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των μεγαλύτερων ασκήσεων που έχουν διεξάγει στην περιοχή.

Το Πεκίνο αναφέρει πως θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις εστιάζοντας σε επιχειρήσεις κατά υποβρυχίων και σε επιθέσεις δια θαλάσσης επιβεβαιώνοντας τους φόβους ορισμένων αναλυτών για θέματα ασφάλειας και διπλωματίας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην άμυνα του νησιωτικού κράτους.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις που δέχεται, απ απάντησε δια του Υπουγείου Εξωτερικών πως η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας η οποία διεξάγει κανονικά ασκήσεις «στα δικά μας ύδατα» με ανοικτό, διαφανή και επαγγελματικό τρόπο. Τονίζεται πως εκδόθηκαν εγκαίρως σχετικές ενημερώσεις, ευθυγραμμιζόμενες τόσο με το εσωτερικό όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Η διάρκεια και η ακριβής τοποθεσία των τελευταίων ασκήσεων ωστόσο δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά η Ταϊβάν αναμένοντας χθες την ολοκλήρωση των τετραημέρων ασκήσεων έχει ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς πτήσεων κοντά στις έξι περιοχές που οι ένοπλες δυνάμει της Κίνας είχαν δεσμεύσει.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα την απόφαση αναστολής του διάλογου μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών με τις ΗΠΑ-επίσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι- προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει τις «σοβαρές συνέπειες» των πράξεών της.

«Η παρούσα τεταμένη κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν προκλήθηκε εξολοκλήρου από την πλευρά των ΗΠΑ με δική τους πρωτοβουλία και η αμερικανική πλευρά φέρει την πλήρη ευθύνη και πρέπει να υποστεί σοβαρές συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γου Κιάν σε διαδικτυακή ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί (σ.σ. εννοεί την ευθύνη των ΗΠΑ) και η επικοινωνία απαιτεί ειλικρίνεια».

Αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως Κινέζοι ομόλογοι δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου εν μέσω των εντάσεων των τελευταίων ημερών αλλά τόνισε πως δεν θεωρούν αυτή την πράξη ως επίσημη διακοπή των σχέσεων με υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ερωτηθείς για αυτές τις αναφορές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γου είπε: «Τα σχετικά αντίμετρα της Κίνας είναι μια απαραίτητη προειδοποίηση για τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν και μια νόμιμη υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας».