ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2019 12:55 EET | Updated 18/01/2019 12:58 EET

Ο «πόλεμος» της Ζιζέλ με την κυβέρνηση της Βραζιλίας

Το πρώην τοπ μόντελ έχει κόντρα με την υπουργό Γεωργίας και στέλνει επιστολές και στον πρόεδρο της Βραζιλίας

Charles Sykes/Invision/AP

Όταν δεκάδες ηθοποιοί άρχισαν να μιλάνε για πολιτική, μετά την εκλογή Τραμπ, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, διατηρώντας την ψυχραιμία του είχε πει ότι καλά θα κάνουν οι σταρς να μην ασχολούνται με τα πολιτικά γιατί ζουν εγκλωβισμένοι στη ροζ, glamorous φούσκα τους και δεν έχουν ιδέα για τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου.

Τη συμβουλή του φαίνεται να μην ακολουθεί η Ζιζέλ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα πόλεμο δηλώσεων με την Υπουργό Γεωργίας της Βραζιλίας, όπως αναφέρει η HuffPost Brasil.

Με επιστολή που δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο twitter, η Ζιζέλ απέρριψε τις κριτικές που δέχτηκε από την υπουργό Γεωργίας, η οποία αμφισβήτησε τις γνώσεις της σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης των δασών της Βραζιλίας.

Η υπουργός Τερέζα Κριστίνα Ντίας είχε δηλώσει ότι η Ζιζέλ δεν πρέπει να δυσφημεί την πατρίδα της σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για το περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα.

Η Ζιζέλ, σε άλλη μια κίνηση πολιτικού χαρακτήρα, είχε στείλει επιστολή τον Νοέμβριο στον πρόεδρο της χώρας, Μπολσονάρο, προτείνοντάς του να συγχωνεύσει το υπουργείο περιβάλλοντος με το υπουργείο Γεωργίας.

Η πρότασή της όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά η κυβέρνηση του Μπολσονάρο αφαίρεσε από το υπουργείο περιβάλλοντος της Βραζιλίας την εποπτεία τομέων όπως οι υδάτινοι πόροι και κατήργησε τη γενική γραμματεία που είχε αρμοδιότητα την κλιματική αλλαγή. 

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος βασίζεται στην υποστήριξη των αγροτών, δήλωσε ότι θέλει να τερματίσει τη «βιομηχανία» περιβαλλοντικών προστίμων, κάτι που οι ακτιβιστές λένε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εξασφάλιση της τήρησης των νόμων. Έχει επίσης προτείνει ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

«Με εκπλήσσει να βλέπω το όνομά μου να αναφέρεται με αρνητικό τρόπο επειδή υποστηρίζω το περιβάλλον», γράφει το μοντέλο στο Twitter.

«Ψάχνω πάντα για γνώση μέσω έρευνας και της επαφής μου με επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες, συνεταιριστικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς», πρόσθεσε απαντώντας στην Ντίας, χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά.

Η υπουργός απάντησε ευχαριστώντας την Ζιζέλ στο Twitter για το μήνυμά της, προτείνοντάς της να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών.

Πιο πριν ωστόσο, η Ντίας είχε πει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Συγνώμη Ζιζέλ, αλλά δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν στην εικόνα της Βραζιλίας. Δυστυχώς, είναι κακοί Βραζιλιάνοι όσοι το κάνουν» 

Yahoo Notizie

Με μία διπλωματική κίνηση, η Υπουργός Γεωργίας φρόντισε να προτείνει στην καλλονή να γίνει πρέσβειρα του περιβάλλοντος της Βραζιλίας, προκειμένου να προωθήσει τις προσπάθειες της Βραζιλίας για βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα της χώρας, αντί να επικρίνει την πατρίδα της.

Το μοντέλο δεν απάντησε αν θα δεχτεί τη θέση, αλλά παρέθεσε στοιχεία κατά της Υπουργού, στην επιστολή πολιτικού χαρακτήρα που δημοσίευσε, αναφέροντας: «Λέτε για τον μεγάλο αριθμό προστατευόμενων περιοχών στη Βραζιλία, αλλά σας πληροφορώ μετά λύπης μου ότι τα επίσημα στοιχεία σας διαψεύδουν. Η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει αυξηθεί περισσότερο από 13%, το χειρότερο ποσοστό της δεκαετίας. Ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο απειλείται από την παράνομη αποψίλωση, αυτοί είναι οι κακοί Βραζιλιάνοι», καταλήγει η Ζιζέλ.

Φαίνεται ότι αυτή η κόντρα δεν θα λήξει σύντομα και ίσως να αποκαλύπτει εμμέσως και το επόμενο επαγγελματικό βήμα της Ζιζέλ Μπούντχεν, μιας και δείχνει τόσο ενδιαφέρον όχι μόνο για την οικολογία, αλλά και την πολιτική. Εκτός αν παραμείνει ένα ευαισθητοποιημένο οικολογικά πρώην τοπ μόντελ, που λόγω διασημότητας μπορεί να στέλνει επιστολές σε Προέδρους επί παντός του επιστητού.

 

Με πληροφορίες από HuffPost Brasil

 

 

 

 

Sponsored Box