Με αυτό τον τρόπο το σεξ προκαλεί απίστευτα οφέλη στο δέρμα μας

Βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών, στην αποβολή της κορτιζόλης, στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Tim Flach via Getty Images

Καθώς κάνουμε σεξ, συνήθως δεν σκεφτόμαστε πόσο υπέροχο θα είναι το δέρμα μας μετά. Όμως, όπως και άλλες δραστηριότητες που αποκομίζουν οφέλη, τα θετικά του σεξ εκτείνονται πολύ πέρα από κάθε ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από την στιγμή. Στην πραγματικότητα, το σεξ έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του δέρματος ιδιαίτερα για τις γυναίκες, και μπορεί ακόμη και να μας κάνουν να φαινόμαστε νεότεροι.

Η Αλίσα Βίτι, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Flo Living και ειδικός σε θέματα λειτουργικής διατροφής και γυναικείων ορμονών, εξηγεί ότι είναι σημαντικό να ορίσουμε πρώτα τι σημαίνει «κάνω σεξ», επειδή δεν είναι όλοι οι τρόποι ίδιοι. «Για τις γυναίκες, το σεξ που μας ωφελεί είναι η διέγερση της κλειτορίδας και αποδεικνύεται ότι η επίτευξη κορύφωσης δεν είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν όλα τα οφέλη για την υγεία», εξηγεί. «Οι περισσότεροι συγχέουν τις λέξεις οργασμός και κορύφωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κορύφωση είναι το μεγάλο τελείωμα. Ο οργασμός είναι οτιδήποτε άλλο, και όσο περισσότερο παρατείνουμε τον οργασμό, τόσο περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου και ωκυτοκίνη θα παράγουμε, κάτι που προκαλεί όλα τα άλλα οφέλη», λέει η Βίτι.

Αυτό το αποκαλούμενο «οργασμικό οροπέδιο» είναι ευεργετικό και για τους άνδρες - μια περίοδος κατά την οποία παράγεται μονοξείδιο του αζώτου για να δημιουργηθεί στύση. Για τους άνδρες, ωστόσο, η εκσπερμάτιση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εξαντλητική, λέει η Βίτι, οδηγώντας ορισμένους να εξασκήσουν την αποχή από την κορύφωση προκειμένου να διατηρήσουν τα οφέλη από τη στύση και μόνο. (Αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο για να δούμε βελτιώσεις στην υγεία του δέρματος - υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους το σεξ ωφελεί όλους, ανεξάρτητα από το αν επέλθει η κορύφωση.)

Η απελευθέρωση αυτού του μονοξειδίου του αζώτου και της ωκυτοκίνης μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών, στην αποβολή της κορτιζόλης, στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Στις γυναίκες, βοηθά ακόμη και στη ρύθμιση της ωορρηξίας. «Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το σύστημα απόκρισης στο στρες και το αναπαραγωγικό σας σύστημα αποδίδουν βέλτιστα, το δέρμα έχει επίσης την ευκαιρία να αποδώσει βέλτιστα. Όταν είμαστε αγχωμένοι και υπολειτουργούμε, θα το δούμε στο πρόσωπό μας», λέει η Βίτι.

Αυτή η ενίσχυση ωκυτοκίνης μπορεί να μας ηρεμήσει και να προκαλέσει καλύτερο ύπνο. «Ένας ξεκούραστος νυχτερινός ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, βελτιωμένη μνήμη, αυξημένο ανοσοποιητικό και ενισχυμένη υγεία – όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε (ένα) πιο υγιές δέρμα», δηλώνει ο δηλώνει η Τζες Ο′ Ράιλι, σεξολόγος και οικοδέσποινα του podcast «Sex With Dr. Jess».

Εχουμε παρατηρήσουμε ότι βγάζουμε σπυράκια πριν από μεγάλες επαγγελματικές εκδηλώσεις ή ταξίδια; Το σεξ μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για να ηρεμήσει την ακμή που προκαλείται από το στρες. Το σεξ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες που μπορεί να προκαλέσει υπερδραστικούς σμηγματογόνους αδένες (δηλαδή, να προκαλέσει λιπαρό και πιο επιρρεπές σε εξάρσεις δέρμα) όταν αυξηθεί. Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί επίσης να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα. «Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή ανταποκρίθηκαν καλύτερα και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όταν βρίσκονταν σε στρεσογόνες καταστάσεις», είπε η Ο′ Ράιλι.

Και όταν το σεξ είναι ιδιαίτερα έντονο, μπορεί να λειτουργήσει ως άσκηση, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος που φέρνει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα. Μπορεί να έχει ακόμη και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. «Αυτή η ”ορμή” οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών προάγει την ανάπτυξη του κολλαγόνου για να αποτρέψει τη χαλάρωση του δέρματος και αναγεννά νέα κύτταρα του δέρματος για να διατηρήσει το δέρμα λαμπερό και απολεπισμένο σωστά», δηλώνει έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος δερματολόγος Κόρεϊ Λ. Χάρτμαν σε προηγούμενη συνέντευξη στην HuffPost.

Όσο για εκείνη τη λάμψη μετά (το σεξ) παρακαλώ; Είναι απολύτως αληθινό. Η Ο′ Ράιλι εξηγεί ότι το σεξ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της DHEA, μιας ορμόνης που όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη, αλλά έχει και οφέλη ομορφιάς, όπως η προώθηση των λαμπερών μαλλιών, του λαμπερού δέρματος και των λαμπερών ματιών.

Παρά τον μύθο ότι ο αυνανισμός προκαλεί ακμή, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το κλειδί για την εξάλειψή της ― όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να καρπωθούν ανεξάρτητα από το αν έχουμε κάποιον να κοιμηθούμε (αν και η Βίτι συνιστά να αφήσετε τον δονητή για να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο ευεργετικό στάδιο οργασμού, αντί να φτάσετε στο αποκορύφωμα πολύ γρήγορα).

«Όσον αφορά την ευχαρίστηση, δεν έχει σημασία πώς την απολαμβάνεις - μόνος ή με έναν σύντροφο. Η απόλαυση είναι ευχαρίστηση», λέει η Ο′ Ράιλι. Τούτου λεχθέντος, εάν το σεξ ενισχύει τη σύνδεσή μας (με κάποιο άλλο άτομο), ή τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, αγάπης και οικειότητας, αυτό μπορεί να προσφέρει ένα ευεργάτημα: οι ευτυχισμένες σχέσεις συνδέονται με καλύτερη υγεία (ψυχική και σωματική), κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά το δέρμα μας.

Αλλά αν είμαστε ζευγάρι, μπορεί να έχουμε ένα επιπλέον όφελος. «[Μια] μελέτη διαπίστωσε ότι το συχνό σεξ συσχετίζεται θετικά με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σε ζευγάρια που ζουν μαζί», είπε ο O’Reilly.

Φυσικά, το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δερματικά προβλήματα, όπως ερεθισμό του δέρματος από γένια ή τρίψιμο του δέρματος. «Το σύγκαμα είναι πάντα μια πιθανότητα με επαναλαμβανόμενο άγγιγμα, τρίψιμο και τρίψιμο», λέει η Ο′ Ράιλι, αλλά η χρήση λιπαντικού και η αλλαγή στάσεων μπορεί να μετριάσει το έγκαυμα μετά το σεξ.

Ο υπερβολικός ιδρώτας μπορεί να φαίνεται σαν πρόβλημα, αλλά η Βίτι το βλέπει ως θετικό: «Ο ιδρώτας είναι ΤΟΣΟ καλός για τις ορμόνες μας!» λέει. «Σε τόσες πολλές γυναίκες κυριαρχούν τα οιστρογόνα (χωρίς να το γνωρίζουν), κάτι που οδηγεί σε ξεσπάσματα, γι′ αυτό ας αφήσουμε το σεξ να μας ιδρώσει! Ωστόσο, να μην διστάσουμε να κάνουμε ένα μικρό scrubdown στο ντους μετά για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη λεμφική παροχέτευση και να υποστηρίξουμε την αποτοξίνωση των οιστρογόνων», συμπληρώνει. Ο ιδρώτας, όπως και η κίνηση, βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το δέρμα, περιορίζοντας έτσι την ακμή και τις λοιμώξεις του δέρματος.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να βελτιώσουμε την υγεία του δέρματός μας, ας αφήσουμε την ενυδατική κρέμα κι ας πέσουμε στο κρεβάτι - είναι δική μας επιλογή αν κάποιος θα μας συνοδεύσει.