ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2019 08:57 EEST | Updated 25/04/2019 13:30 EEST

Δέσμευση Πούτιν- Κιμ Γιονγκ Ουν για καλύτερες σχέσεις Ρωσίας- Βόρειας Κορέας

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Sputnik Photo Agency / Reuters

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν τη Μ. Πέμπτη, σε μια σύνοδο με σκοπό να δείξει στην Ουάσινγκτον πως οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη δύναμη ικανή να θέτει την ατζέντα ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε νησί στα ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ, δύο μήνες μετά τη σύνοδο του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν απέδωσε καρπούς, μειώνοντας τις ελπίδες για επίλυση της μακρόχρονης αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ελπίδες για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κορεατική Χερσόνησο και για εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

Ο Πούιν είπε πως συζητήθηκε η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, οι κυρώσεις και οι ΗΠΑ. «Εμείς, εγώ και οι συνάδελφοί μου, είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των συνομιλιών» είπε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Επίσης, πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα χρειάζεται διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να δώσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα, και ότι αυτές οι εγγυήσεις, αν είναι να λειτουργήσουν, θα έπρεπε να δοθούν σε πολυεθνικό πλαίσιο. 

Μετά τη συνάντηση, ο Κιμ είπε πως είχε «ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων» με τον Πούτιν πάνω σε θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» και «τρέχοντα ζητήματα». 

 

Ο Πούτιν και ο Κιμ, στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, χαμογελούσαν και αντάλλαξαν χειραψία έξω από τον χώρο της συνάντησης, ένα campus πανεπιστημίου. Σε σύντομες δηλώσεις του πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πούτιν είπε πως ελπίζει η επίσκεψη του Κιμ να «μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα με τι μέσα θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός στην Κορεατική Χερσόνησο, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να βοηθήσει τις θετικές διεργασίες που είναι τώρα σε εξέλιξη».

«Χωρίς ερώτημα, καλωσορίζουμε τις προσπάθειές σας να αναπτύξετε τον διάλογο ανάμεσα στις Κορέες, και να εξομαλύνετε τις σχέσεις Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ» είπε ο Πούτιν.

 

Sputnik Photo Agency / Reuters

 

Ο Κιμ, που είχε καταφθάσει στο Βλαδιβοστόκ την προηγούμενη ημέρα με το θωρακισμένο τρένο του, είπε στον Πούτιν πως η συνάντηση θα βοηθήσει στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που έχουν μακρά ιστορία φιλίας.

«Καθώς η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο, ο διάλογος μεταξύ μας θα είναι ουσιώδης, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις πολιτικές στην χερσόνησο και να μοιραστούμε, συντονίσουμε και μελετήσουμε τις απόψεις μας» είπε ο Κιμ.

 

POOL New / Reuters
 

Η σύνοδος στο Βλαδιβοστόκ παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ τη δυνατότητα να ζητήσει υποστήριξη από μια νέα πλευρά, τη ρωσική, καθώς και πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της. Για το Κρεμλίνο, η σύνοδος είναι μια ευκαιρία να δείξει πως είναι διπλωματικός παίκτης διεθνούς εμβέλειας, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να απομονώσουν τη Ρωσία.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, RT)