Δια νόμου προστασία του γάμου ομόφυλων ζευγαριών μετά την έγκριση της Γερουσίας στις ΗΠΑ

Ήδη έχει ψηφιστεί ανάλογος νόμος από τη Βουλή. Κρίθηκε αναγκαίο καθώς μια πιθανή αρνητική εξέλιξη με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
via Associated Press

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο ο οποίος προστατεύει τον γάμο ομοφυλοφίλων σε όλες τις Πολιτείες καθώς υπήρχαν ανησυχίες πως εάν μια σχετική υπόθεση έφτανε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυτό, λόγω της και της συντηρητικής πλειοψηφίας των μελών του, θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει αρνητικά όπως και τον Ιούνιο στην περίπτωση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 61 ψήφους έναντι 36. Υπέρ τάχθηκαν, πέραν των Δημοκρατικών (πλην ενός απόντα), 12 Ρεπουμπλικάνοι.

«Επιβεβαιώνουμε μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν», ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη επικυρώσει παρόμοιο κείμενο τον Ιούλιο, που υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και 47 μέλη των Ρεπουμπλικάνων. Τα δύο νομοθετικά κείμενα θα ”εναρμονιστούν”, κάτι που αναμένεται πως θα είναι απλά μία τυπική διαδικασία.

Αφού υιοθετηθεί οριστικά από την κάτω Βουλή, ο νόμος θα φθάσει στο γραφείο του προεδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να τον υπογράψει «αμέσως».

«Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, έπειτα από διακομματικές ζυμώσεις, έπειτα από αμφιβολίες, κάναμε αποφασιστικό βήμα προς περισσότερη δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», ανέφερε με ικανοποίηση ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, για τον οποίο το ζήτημα είναι «προσωπικό»: η κόρη του είναι παντρεμένη με τη σύντροφό της.

Οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου προστατεύονται με απόφαση του του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 2015. Όμως, μετά την απόφαση για το δικαίωμα στην στην άμβλωση —έπειτα από μισό αιώνα— τον περασμένο Ιούνιο, αρκετοί προοδευτικοί στις ΗΠΑ φοβούνταν πως θα έμπαιναν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της συντηρητικής πλειοψηφίας του κορυφαίου αμερικανικού δικαστικού θεσμού και οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών.

«Ιστορική πρόοδος»

Ο νέος νόμος καταργεί προηγούμενους, που όριζαν τον γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας, ενώ απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς, σε όποια πολιτεία κι αν ασκούν καθήκοντα, να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ζευγαριών «λόγω του φύλου τους, της φυλής τους, της εθνότητάς τους ή της καταγωγής τους». Το κείμενο έχει επίσης εφαρμογή για τα ζευγάρια αλλοφύλων.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψηφοφορία έχει πολύ προσωπικές επιπτώσεις για πολλούς από εμάς σε αυτό το ημικύκλιο», είπε νωρίτερα στο βήμα ο κ. Σούμερ, που επέλεξε να φορέσει την ίδια γραβάτα που είχε βάλει στον γάμο της κόρης του με τη σύντροφό της.

Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU χαιρέτισε χθες την έγκριση του νομοσχεδίου, βλέποντας «ιστορική πρόοδο» για τα δικαιώματα των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ+, καταγγέλλοντας ωστόσο ταυτόχρονα νόμους που πλήττουν τα δικαιώματα των διεμφυλικών (ή τρανστζέντερ) προσώπων σε πολιτείες σε όλη τη χώρα.

«Αν και καλωσορίζουμε την ιστορική ψηφοφορία για το μέτρο αυτό, τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει επίσης να δώσουν μάχη σαν οι ζωές των διεμφυλικών να εξαρτώνται από αυτή, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η οργάνωση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τους γάμους προσώπων του ιδίου φύλου, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών. Όμως η θρησκευτική δεξιά τάσσεται κατά.

Κατά την υπηρεσία απογραφής πληθυσμού των ΗΠΑ, στη χώρα ζουν περίπου 568.000 παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή