ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2021 15:17 EET | Updated 31/01/2021 16:45 EET

Διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά νομοσχεδίου περί εξωσωματικής σε λεσβίες και γυναίκες χωρίς σχέση

Συμπλοκές μεταξύ πολιτών που τάσσονται υπέρ και κατά στο δικαίωμα όλων των γυναικών στην υποβοηθούμενη τεκνοποίηση.

Sylvain Lefevre via Getty Images
Λιλ, διαδηλωτές υπέρ του νομοσχεδίου 

Επεισόδια ξέσπασαν σε πόλεις της Γαλλίας μεταξύ διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ και κατά νομοσχεδίου που δίνει σε περισσότερες γυναίκες το δικαίωμα σε ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση, δηλαδή σε γυναίκες που δεν είναι σε σχέση/γαμμο και σε ζευγάρια λεσβιών. 

Οι πιο άγριες συμπλοκές ξέσπασαν στη Ρεν και το Ανζέρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιλ (βόρεια), το Μπορντό (νοτιοδυτικά) και κοντά στο Παρίσι.

Η κύρια όμως διαδήλωση έλαβε χώρα στο Ανζέρ όπου περίπου 900 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν. Σε μια αντι-διαδήλωση που οργανώθηκε στην ίδια πόλη συμμετείχε ο ίδιος περίπου αριθμός ανθρώπων.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές από το πλήθος των αντι-διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρισκόταν στο σημείο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Sylvain Lefevre via Getty Images
Λιλ διαδηλωτές κατά το νομοσχεδίου 
JEAN-FRANCOIS MONIER via Getty Images
Ανζέρ, διαδηλώτριες υπέρ του νομοσχεδίου 

 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρεν, όταν αντι-διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες με το σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, πατρότητα». Σχεδόν 600 αντι-διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, πετώντας αντικείμενα εναντίον τους ή φωνάζοντας «φύγετε από εδώ».

«Είμαστε σε κατάσταση σοκ, από την (…) αρχή της διαδήλωσης, μας επιτέθηκαν αντι-διαδηλωτές. Είναι η πρώτη φορά στη Ρεν που καταγράφεται ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας εναντίον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρ ντε Μινιέρ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης “Manif pour tous”, που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Κοντά στο Παρίσι, στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων: «Η πατρότητα δεν είναι μια επιλογή και η μητρότητα δεν είναι μια παροχή».

JEAN-FRANCOIS MONIER via Getty Images
Ανζέρ διαδήλωση υπέρ το νομοσχεδίου 

 

Πηγή: ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ