Διαγωνισμός στη Νέα Ζηλανδία καλούσε παιδιά να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αγριόγατες

Με έπαθλο 141 ευρώ. Λόγω αντιδράσεων η "πρόσκληση" ακυρώθηκε αλλά διοργανωτές και ντόπιοι επιμένουν στην χρησιμότητα του κυνηγιού.
nerv1818 / Imazins via Getty Images

Μια νέα κατηγορία κυνηγιού στο πλαίσιο ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνεται στη Νέα Ζηλανδία, ακυρώθηκε αφού η ανακοίνωσε πως σε αυτή καλούνται να συμμετέχουν παιδιά τα οποία θα κυνηγήσουν αγριόγατες προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Από τους διοργανωτές ζητήθηκε οι συμμετέχοντες να μην σκοτώσουν κατοικίδια αλλά τους ενθάρρυναν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες άγριες γάτες, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Ζηλανδία, με έπαθλο 142 ευρώ.

Η εκδήλωση προκάλεσε άμεση καταδίκη από φιλοζωικές οργανώσεις.

Την Τρίτη, όπως αναφέρει BBC, η Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας σε βάρος Ζώων της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι αισθάνεται πλέον ανακούφιση μετά την απόφαση ακύρωσης του κυνηγιού που καλούσε παιδιά να πυροβολήσουν αγριόγατες.

Ένας εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τα παιδιά, μαζί με τους ενήλικες, δεν θα μπορούσαν να κάνουν διάκριση μεταξύ ”μιας άγριας, αδέσποτης ή φοβισμένης εξημερωμένης γάτας”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπήρχαν επίσης φόβοι ότι οι σπιτικές γάτες θα μπορούσαν να πέσουν κατά λάθος θύματα, όπως ανέφερε ένας πρώην χορηγός του διαγωνισμού κυνηγιού στο τοπικό μέσο ενημέρωσης Stuff.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνισμού ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε ένα τοπικό σχολείο στο Canterbury στο South Island.

Κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς που διοργανώνονται μετέχουν εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κυνηγώντας και σκοτώνοντας αγριόχοιρους, ελάφια και λαγούς.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού κυνηγιού στο North Canterbury ανακοίνωσαν την ακύρωση σε ότι αφορά το κυνήγι αγριόγατων λέγοντας ότι έλαβαν ”βλαβερά και ακατάλληλα email”.

″Είμαστε απογοητευμένοι και ζητάμε συγγνώμη για όσους ενθουσιάστηκαν που θα συμμετείχαν σε κάτι που αφορά την προστασία των ιθαγενών πτηνών μας και άλλων ευάλωτων ειδών”, έγραψε η ομάδα των διοργανωτών στο Facebook.

Η ανάρτηση έλαβε περισσότερα από 100 σχόλια από χρήστες, πολλοί από τους οποίους υπερασπίστηκαν την εκδήλωση.

Πολλοί είπαν ότι το κυνήγι θα μπορούσε να είναι μια ”ελεγχόμενη σφαγή” με κάποιους να τονίζουν ”τη ζημιά που προκαλούν οι άγριες γάτες στην περιοχή”. ”Επίσης επιδρούν αρνητικά στη γεωργία μας. Οι άγριες γάτες είναι φορείς ασθενειών... απλά θα συνεχίσουμε να τις πυροβολούμε όσο συνεχίζουμε να τις βλέπουμε”, κατέληξε ένας ντόπιος.

Τα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού των άγριων γατών αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα ζώα αποτελούν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα είδη και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Η Royal Forest and Bird Protection Society, έχει υπολογίσει ότι οι άγριες γάτες μπορεί να ευθύνονται για το θάνατο έως και 1,1 εκατομμυρίου γηγενών πτηνών κάθε χρόνο, καθώς και δεκάδων εκατομμυρίων μη ιθαγενών πτηνών.

Πηγή: ΒΒC

Δημοφιλή