Δικαστική δικαίωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, νέο όχι στην διακοπή ρεύματος

Τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Eurokinissi

Παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή για τη μη διακοπή ρεύματος όπως αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρεται από δικηγορικούς πηγές, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, στα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κόβεται το ρεύμα ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχουν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εισήλθε σήμερα το θέμα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μετά την προσφυγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Είχε προηγηθεί προ ημερών η απόφαση του Αρείου Πάγου, στο οποίο είχε προσφύγει η ΔΕΗ ζητώντας τη διενέργεια πιλοτικής δίκης. Ωστόσο, η αρμόδια Επιτροπή είπε ηχηρό όχι στην πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δίκης μια κι έξω για τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου.

Ειδικότερα, η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή εισήχθη κανονικά προς συζήτηση η συλλογική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο και αποφάσισε την επέκταση της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: dikastiko.gr