Δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας: "Είναι βιασμός μέσω grooming" κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου

“Kαλά σχεδιασμένη τακτική που μία ανήλικη δεν μπορεί να καταλάβει”, είπε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας.
Δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας του, πριν από 10 χρόνια, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022. Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του βιασμού κατ' εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση σε βάρος της 11χρονης, τότε, αθλήτριας ιστιοπλοΐας και έως τα 14 χρόνια της. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας του, πριν από 10 χρόνια, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022. Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του βιασμού κατ' εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση σε βάρος της 11χρονης, τότε, αθλήτριας ιστιοπλοΐας και έως τα 14 χρόνια της. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Σαρωτική ήταν στην κατάθεση της η Σοφία Μπεκατώρου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που εκδικάζεται η υπόθεση στην οποία κατηγορείται ο προπονητής ιστιοπλοΐας για τον βιασμό της Αμαλίας όταν εκείνη βρισκόταν σε ηλικία 12 ετών.

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στη μέθοδο του child grooming λέγοντας: «Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθε σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το γκρουμινγκ. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνα στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον.

Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

Όπως εξήγησε η μάρτυρας, «στις 17/1 έμαθα ένα μήνυμα από την Αμαλία. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο αλλά αυτό με τάραξε γιατί πολλαπλοί βιασμοί από 14 από άτομο της ιστιοπλοΐας. Με επιβεβαίωσε ότι ήταν από προπονητή της τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο. Μου είπε ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό. Στο γραφείο της δικηγόρου την είπα πρώτη φορά. Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο κατηγορούμενος τη βίασε στα 12 της χρόνια, ενώ κατά την ίδια η Αμαλία δεν ήταν η μόνη στην οποία έκανε κακό ο προπονητής. «Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι ειχε τύψεις ότι αν ειχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιός ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή, με το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα.

Αναφερόμενη στο χρόνο της καταγγελίας της Αμαλίας, εξήγησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτουμε διαφορετικά τα πράγματα».

Πρ: Τεληκά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Συνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…

Συνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;

Μαρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. Όταν απειλεί ότι θα σκοτώσει στη ζωή άου ή τα χτυπήματα… ούτε κανείς θα την πίστευε γιατί στην ιστιοπλοΐα γεμίζεις μώλωπες.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή