ΔΝΤ: «Σκοτεινιάζουν» οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Τι είπε η γενική διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα.
Ahmed Yosri via Reuters

Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει την επόμενη εβδομάδα την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2023, είπε την Πέμπτη η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, επικαλούμενη αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και οικονομικής αστάθειας.

Η Γκεόργκιεβα είπε πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «σκοτείνιαζαν» δεδομένων των σοκ από την πανδημία Covid-19, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους, και ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν.

«Βιώνουμε μια θεμελιώδη μεταβολή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας...σε έναν κόσμο πιο εύθραυστο, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, υψηλότερη οικονομική ευμεταβλητότητα, γεωπολιτικές αναμετρήσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές» δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας στο Georgetown University.

Η Γκεόργκιεβα είπε πως η παλαιά τάξη, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό, υποχωρούσε απέναντι σε μία όπου «οποιαδήποτε χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί ευκολότερα και συχνότερα».

Όπως είπε, όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- Ευρώπη, Κίνα, ΗΠΑ- επιβραδύνονταν, κάτι που μείωνε τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη έχουν πληγεί σκληρά από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Το ΔΝΤ θα έχει μειώσει την πρόβλεψη ανάπτυξής του για το 2023 από το 2,9% στην τέταρτη αναθεώρηση προς τα κάτω αυτή τη χρονιά, όταν δημοσιεύσει το World Economic Outlook του την επόμενη εβδομάδα, είπε η Γκεόργκιεβα. Η παρούσα πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% το 2022 παραμένει αμετάβλητη, είπε, ενώ δεν έδωσε αριθμό για την νέα πρόβλεψη για το 2023.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικοί κίνδυνοι θα κυριαρχούν στις ετήσιες συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, όπου θα βρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα έβλεπαν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης αυτό το έτος ή το επόμενο, είπε η Γκεόργκιεβα. «Και ακόμα και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα έχει την αίσθηση ύφεσης λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και των αυξανόμενων τιμών» είπε.

Συνολικά, το ΔΝΤ αναμένει η παγκόσμια οικονομική απόδοση να συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα μέχρι το 2026. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και αντιστοιχεί σε μια «τεράστια οπισθοδρόμηση» πρόσθεσε.

Δημοφιλή