Δρακόντεια μέτρα φύλαξης στα σύνορα: Η πίεση μετατοπίζεται στον νότιο Έβρο

Συνεχίζεται η πίεση στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς είναι σε εξέλιξη προσπάθειες διέλευσης από μετανάστες και πρόσφυγες.
|
.
.
Eurokinissi

Δρακόντεια είναι τα μέτρα φύλαξης προκειμένου να μην εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, όπου έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στρατός και αστυνομία συνεχίζουν να επιτηρούν σε όλα τα σημεία κατά μήκος των συνόρων, με έμφαση στο νότιο τμήμα, που αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 06.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης δεν επετράπη η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 5.183 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 45 άτομα κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας 1.000 περίπου άτομα επιχείρησαν μαζικά να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος στο Δέλτα του Έβρου. Η απόπειρα απετράπη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, και τα άτομα αυτά υποχώρησαν προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Σύμφωνα με τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, καθώς στις Καστανιές δεν μπορούν να περάσουν, μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να βρουν άλλες διόδους, με την πίεση να μετατοπίζεται σταδιακά στον νότιο Έβρο και την ευρύτερη περιοχή των Φερών. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε σημεία είχαν συγκεντρωθεί και κάτοικοι των Φερών και των γειτονικών οικισμών, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποτροπή. Αναφορές κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων σε Πέπλο (Πέταλο) και Δέλτα του Έβρου.

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε τα σύνορα, πρόκειται για 212 χλμ οριογραμμή. Το Σαββατοκύριακο είχαμε 24.000 αποτροπές, κάναμε 200 συλλήψεις, δικάζονται και θα κρατηθούν σε κέντρα κράτησης». Επίσης, τόνισε πως οι Τούρκοι μεταφέρουν τους μετανάστες μέχρι τα αναχώματα με ταξί, λεωφορεία, στρατιωτικά οχήματα.

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, πως «οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να φροντίζει τους πρόσφυγες για άλλα εννιά χρόνια. Αυτό το πράγμα δεν θα συμβεί...η Τουρκία υλοποίησε όλες της τις δεσμεύσεις όσον αφορά στους Σύριους πρόσφυγες. Ωστόσο η ΕΕ έχει αποτύχει να τηρήσει τη συμφωνία και συνεχίζει να εφαρμόζει διπλά στάνταρ».

(με πληροφορίες από xronos.gr, evros-news.gr, thrakinea.gr, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα