CULTURE
15/10/2018 18:43 EEST | Updated 15/10/2018 18:46 EEST

Η αλήθεια για «Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»

De Agostini / Biblioteca Ambrosiana via Getty Images

Ο Γερμανός συγγραφέας Norman  Ohler έρχεται στην Αθήνα καλεσμένος της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και αποκαλύπτει την έρευνά του για τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ. 

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στις 9 το βράδυ, στο Public Café του Συντάγματος, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το μπεστ σέλερ «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 18 Οκτωβρίου. Μαζί του συνομιλούν οι Λατέρνατιβ Σταύρος Διοσκουρίδης και Παναγιώτης Μένεγος και θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τα γερμανικά.

Το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά

Το βιβλίο ασχολείται με το θέμα της ευρείας χρήσης ναρκωτικών από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ohler, παρόλο που οι ναζί διακήρυτταν τις ‘ηθικές αρχές’ και καταδίκαζαν τον εκφυλισμό, εκτελώντας μεταξύ άλλων και εθισμένους σε ουσίες, το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά: Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940.

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, κατά την αστραπιαία εισβολή και κατάληψη της Γαλλίας από τη Γερμανία το 1940, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ είχαν καταναλώσει πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις Pervitin, ένα φάρμακο με κύριο συστατικό τη μεθαμφεταμίνη.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία και συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς και γιατρούς, αναφέρεται στην ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος είχε εδραιωθεί ως εγκρατής ηγέτης που ακολούθησε μια απολύτως υγιεινή ζωή, και τη σχέση του με τον Δρ. Τεό Μορέλ, δημιουργό θανάσιμων κοκτέιλ ουσιών. 

Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι’ αυτή τη σκοτεινή εποχή.

ASSOCIATED PRESS

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης φωτογραφικό υλικό από πειράματα, αναφορές, στατιστικές και ,οτιδήποτε σχετικό με τη βιομηχανία των ναρκωτικών που εικονογραφούν τα όσα εύγλωττα περιγράφει ο Ohler.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον που η Paramount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί από τους Χρήστο Κοκκολάτο και Βασίλη Τσαλή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο NormanOhler, γεννημένος το 1970, είναι Γερμανός δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά (Spiegel, Stern, Geo, Die Zeit), ενώ ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος στον οποίο έδωσε συνέντευξη ο Γιάσερ Αραφάτ πριν από τον θάνατό του. Έχει επίσης συνεργαστεί ως σεναριογράφος με τον Βιμ Βέντερς για την ταινία Palermo Shooting.