Η αποκωδικοποίηση των δηλώσεων Δένδια - Μάας για Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε την εντύπωση, ότι η κυβέρνηση αναμένει από την ΕΕ και πρακτική στήριξη με επιβολή σοβαρών κυρώσεων, εκτός από τη συνήθεις ρητορικές επικρίσεις εναντίον της τουρκικής παραβατικότητας
.
.
Eurokinissi

Η κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Ζαλοκώστα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, εκπέμπει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία που χρήζουν ερμηνείας.

Ο Νίκος Δένδιας έπραξε το αυτονόητο, όπως κάνει πάντα, προασπίζοντας πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλοντας την επεκτατική στρατηγική της κυβέρνησης της Άγκυρας.

O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι ”τη στιγμή αυτή που μιλάμε η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων...παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων. Παρατηρούμε τη διατύπωση νέο-οθωμανικών ιδεολογημάτων, άκριτου επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσογείου”.

Ο Νίκος Δένδιας χρησιμοποιεί τις φράσεις ”επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων”, στέλνοντας το μήνυμα ότι Τουρκία δεν απειλεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο. Η φράση ”διατύπωση των νεο-οθωμανικών ιδεολογημάτων”, δεν επιλέχθηκε τυχαία απόν έλληνα ΥΠΕΞ καθώς παραπέμπει στο νεο-οθωμανικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν, για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ”προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο κύριος Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο στο Gymnich. Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. Ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τα σύνορα της, θαλάσσια και χερσαία. Ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ιδεολογία της, ιδεολογία νομιμότητας, στην οποία βασίζεται και την οποία διακηρύσσει”.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με προσεκτική διπλωματική διατύπωση, θέτει την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών της, που ακόμα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Νίκος Δένδιας έμμεσα υποδεικνύει στην ηγεσία της ΕΕ, ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να έχουν σοβαρό αντίκτυπο με τη φράση ”θα επιφέρει συνέπειες”.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το γερμανό ομόλογό του, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασιστικός και επικριτικός και ήταν όπως λέμε to the point, καθώς κατήγγειλε με αιχμηρές εκφράσεις, πάντα μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και των διπλωματικών διατυπώσεων, την Τουρκία για τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας έδωσε την εντύπωση, ότι η κυβέρνηση της Αθήνας, αναμένει από την ΕΕ και πρακτική στήριξη με επιβολή σοβαρών κυρώσεων, εκτός από τη συνήθεις ρητορικές επικρίσεις εναντίον της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Διάλογος

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με τις δηλώσεις του, παρέμεινε πιστός στη γραμμή της γερμανικής διπλωματίας, που στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, έχει θέσει στόχο το διάλογο μεταξύ Αθήνα και Άγκυρας, για την επίλυση των διαφορών.

Ο Μάας δήλωσε ότι ”η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή. Κανείς δε μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του”.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ κάνει σαφές ότι αν ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο και συγκρουστούν Ελλάδα και Τουρκία, δεν προς συμφέρον τους. Ο Μάας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, καθώς αυτή είναι που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου.

Επιπλέον, ο Χάικο Μάας επεσήμανε πως έφτασε στην Αθήνα με δύο μηνύματα εξίσου σημαντικά στις αποσκευές του: ”πρώτον ότι η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Και το δεύτερο εξίσου σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση, βούληση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο”.

Η λέξη ”αποκλιμάκωση” που χρησιμοποίησε ο γερμανός ΥΠΕΞ, δείχνει την Τουρκία, καθώς αυτή κλιμακώνει την ένταση με τις απανωτές NAVTEX που εκδίδει για σεισμικές έρευνες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου.

Ταυτόχρονα, η διατύπωση ”διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο” ερμηνεύεται ως ταύτιση με τις απόψεις της ελληνικής διπλωματίας, που επικαλείται το σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η διατύπωση του γερμανού ΥΠΕ εκθέτει και σε αυτή την περίπτωση την Τουρκία, που επιμένει σε ένα διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δημοφιλή