Η Αργεντινή κρίθηκε ένοχη για σφαγές αυτοχθόνων πληθυσμών

Μια δίκη ορόσημο στην Αργεντινή έκρινε το κράτος ένοχο για τη σφαγή περισσότερων από 400 αυτόχθονων πληθυσμών πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η Maria Elena Burden, αριστερά, κάθεται δίπλα στη Raquel Esquivel που κρατά την κόρη της Yanay, 2 ετών,στη δίκη για τη «σφαγή του Napalpí» το 1924, όπου εκατοντάδες ιθαγενείς σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία Chaco, στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Τρίτη, 10 Μαΐου 2022.
Η Maria Elena Burden, αριστερά, κάθεται δίπλα στη Raquel Esquivel που κρατά την κόρη της Yanay, 2 ετών,στη δίκη για τη «σφαγή του Napalpí» το 1924, όπου εκατοντάδες ιθαγενείς σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία Chaco, στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Τρίτη, 10 Μαΐου 2022.
via Associated Press

Μια ποινική δίκη ορόσημο στην Αργεντινή έκρινε το κράτος ένοχο για τη σφαγή περισσότερων από 400 αυτόχθονων πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

Οι εθνικές μειονότητες Κομ και Μοκόιτ προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους σε φυτείες βαμβακιού όπου οι αρχές άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας πολλά μέλη τους το 1924.

Μέχρι τώρα, καμία ευθύνη δεν είχε ποτέ αποδοθεί επίσημα.

Ωστόσο μετά από σχεδόν έναν αιώνα, δικαστής στο Μπουένος Αϊρες αποφάσισε να επιδικαστούν ιστορικές αποζημιώσεις στις δύο κοινότητες.

Οι λαοί Κομ και Mοκόιτ στη βόρεια περιοχή Τσάκο της Αργεντινής ζούσαν εν μέρει ως σκλάβοι σε μια φυτεία που είχαν δημιουργήσει μετανάστες αγρότες από την Ευρώπη.

Τους παρείχαν ελάχιστη τροφή, πληρώνονταν με κουπόνια, φορολογήθηκαν για το βαμβάκι που οι ίδιοι μάζευαν και τους στερήθηκε ως επί το πλείστον η ελευθερία μετακίνησης, αναφέρουν οι Buenos Aires Times, επικαλούμενοι δικαστικά έγγραφα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν στη σφαγή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Και όσοι τραυματίστηκαν και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν σκοτώθηκαν «με την πιο αποτροπιαίο τρόπο με ακρωτηριασμούς και ταφές σε μαζικούς τάφους», είπε η δικαστής Ζουνίλδα Νίρεμπεργκερ.

Ομοσπονδιακός δικαστής είχε κρίνει προηγουμένως τις μαζικές δολοφονίες ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά δεν είχε γίνει ποτέ ποινική δίκη επειδή οι κατηγορούμενοι είχαν ήδη πεθάνει.

Όμως την Πέμπτη, μετά από έναν μήνα ακροάσεων, εκδόθηκε η ετυμηγορία.

«Η σφαγή προκάλεσε σοβαρές συνέπειες, [αυτοί οι άνθρωποι] υπέστησαν το τραύμα του τρόμου και ξεριζώθηκαν με την απώλεια της γλώσσας και του πολιτισμού τους», φέρεται να είπε η δικαστής Νίρεμπεργκερ στους Buenos Aires Times.

Οι αποζημιώσεις που διέταξε η δικαστής περιλαμβάνουν την προσθήκη της σφαγής στο σχολικό πρόγραμμα της Αργεντινής και τη συνέχιση των ιατροδικαστικών προσπαθειών για την εύρεση των λειψάνων των θυμάτων. Δεν αναζητήθηκαν οικονομικές επανορθώσεις.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η Ρακέλ Εσκιβέλ, απόγονος της κοινότητας των Κομ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν καιρός «να ακουστούν οι φωνές των ιθαγενών» και «να ειπωθεί η αλήθεια».

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Αμερική, Kέιτι Γουότσον, είπε ότι αυτή είναι η πρώτη δίκη αυτού του είδους στη Λατινική Αμερική και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες υποθέσεις που αναγνωρίζουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των αυτόχθονων κοινοτήτων σε όλη την περιοχή.

Πηγή: BBC