Η Αττική «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Μια ακόμα κορυφαία διάκριση στα World Travel Awards.
|
Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Shutterstock / Περιφέρεια Αττικής

Μετά την διάκρισή της, το 2021, ως «World’s Leading Seaside Metropolitan Destination», η Περιφέρεια Αττικής αναδείχθηκε και «Europe’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022» (Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022), στον καταξιωμένο διεθνή τουριστικό θεσμό World Travel Awards, που από το 1993 βραβεύει τους βασικούς πρωταγωνιστές της τουριστικής βιομηχανίας.

Η Αττική κατάφερε να βρεθεί πρώτη μεταξύ σημαντικών προορισμών, όπως το Baden-Württemberg, το Ντουμπρόβνικ, το Εδιμβούργο, το Funchal, το Pembrokeshire και το Αλγκάρβε.

Η ανάδειξη της Αττικής ως κορυφαίου προορισμού αειφόρου τουρισμού, στηρίχθηκε στον πολιτιστικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά της Περιφέρειας (μεγάλη ακτογραμμή με μαγευτικές – βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία – παραλίες, ορεινά δάση εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πεδιάδες με φημισμένους αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία, ειδυλλιακά νησιά κ.α.).

Παράλληλα, βασίστηκε στις σύγχρονες υποδομές της (βραβευμένο ως προς την ασφάλεια και εξυπηρέτηση Διεθνές Αεροδρόμιο, τον Πειραιά – ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης, εντυπωσιακές μαρίνες σκαφών αναψυχής, πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, ψυχαγωγίας κ.α.), καθώς και στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συστήσει η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να καταστεί η πρώτη «Πράσινη» Περιφέρεια της χώρας.

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Περιφέρεια Αττικής

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων, φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, που θα λειτουργούν ως ολοκληρωμένα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας.

Την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού που θα διανεμηθεί δωρεάν στους δήμους της Αττικής, τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή διαδημοτικών μονάδων διαχείρισής τους σε όλη την Αττική, με παράλληλη δωρεάν διανομή εξοπλισμού στους δήμους της Αττικής, τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου master plan για την αντιπλημμυρική προστασία, την ενημέρωση – επικαιροποίηση των περιβαλλοντολογικών μελετών και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Αττικής ως «Europe’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022», επιμελήθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», που εξειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων και έργων τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι διαδοχικές διακρίσεις της Αττικής στα World Travel Awards, τον μεγαλύτερο θεσμό της τουριστικής βιομηχανίας, καταδεικνύουν ότι η μεθοδική δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της, έχει αποτελέσματα και αποδίδει καρπούς».

«Η Αττική, ως η μεγαλύτερη και μητροπολιτική Περιφέρεια της χώρας, αλλάζει με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και μεταβάλλεται σε μία σύγχρονη και λειτουργική Περιφέρεια με ανθρώπινο πρόσωπο. Το μεγάλα έργα υποδομής σε συνδυασμό με οραματικές δράσεις και παρεμβάσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο στο οποίο όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να βιώσουν μία μοναδική τουριστική εμπειρία», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.