Η Χαμάς είχε πάει ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας και σκότωσε μία εκεί, λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF, μια στρατιώτης δολοφονήθηκε εκεί.
.
.
IDF

Οι ισραληινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που λένε ότι δείχνουν ομήρους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των IDF είπε ότι μία εξ αυτών- η δεκανέας Νόα Μαρσιάνο, 19 ετών- μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο και δολοφονήθηκε εκεί. Επίσης, δόθηκαν εικόνες από κάμερες που, σύμφωνα με τις IDF, δείχνουν έναν όμηρο από το Νεπάλ και έναν από την Ταϊλάνδη, που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ενώ ανέφεραν ότι βρέθηκε κάτω από το συγκρότημα μία σήραγγα- κέντρο διοίκησης της ισλαμιστικής οργάνωσης, κάτι που η Χαμάς διαψεύδει.

Όπως είπε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, διαπιστώθηκε πως η Μαρσιάνο είχε μεταφερθεί σε σπίτι κοντά στο Σίφα αρχικά, και «κατά τη διάρκεια πληγμάτων των IDF στην περιοχή, ο τρομοκράτης της Χαμάς που κρατούσε τη Νόα σκοτώθηκε και η ίδια τραυματίστηκε στο αεροπορικό πλήγμα, μα όχι τραύμα που απειλούσε τη ζωή της. Η Νόα μεταφέρθηκε μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, όπου δολοφονήθηκε από άλλο τρομοκράτη της Χαμάς». Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ισχυρίζεται πως η Μαρσιάνο σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα, που οι IDF λένε ότι έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Χαγκάρι μετά έδειξε βίντεο από κάμερες που, όπως είπε, ήταν από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου και έδειχνε δύο ομήρους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Ένοπλοι φαίνονταν στο βίντεο, που έχει ημερομηνία 7 Οκτωβρίου. Ο ένας φαίνεται να αντιστέκεται, ο άλλος είναι σε φορείο.

Οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Σίφα, ενώ εντείνονται οι επιχειρήσεις στις ανατολικές συνοικίες Ζαϊτούν και Τζαμπάλια, καθώς και στη Ριμάλ. Οι IDF κάλεσαν επίσης τους κατοίκους ανατολικών συνοικιών της πόλης Χαν Γιούνις να απομακρυνθούν, και γενικότερα καλούν τους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για να υποστηρίξουν τα περί μεγάλου αρχηγείου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο, που είναι το μεγαλύτερο της Γάζας. Απαντώντας στο βίντεο που δημοσιοποίησε το Ισραήλ, το ελεγχόμενο από την ισλαμιστική οργάνωση υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ πως έχει την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα. Νωρίτερα οι IDF είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως έλεγαν, έδειχνε μια σήραγγα 10 μέτρα κάτω από το έδαφος, μήκους 55 μέτρων, που φτάνει σε μια κλειστή, ενισχυμένη πόρτα. Όπως είπαν, είναι μέρος των στοιχείων που δείχνουν ότι πολλά κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς ως κάλυψη για «τρομοκρατικές υποδομές και δραστηριότητες».

Στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί ως τώρα 63 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ οι αρχές της Γάζας μιλούν για 12.300 νεκρούς Παλαιστίνιους. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είχε αφήσει πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς, ενώ γύρω στους 240 υπολογίζονται οι όμηροι που απήχθησαν.

Με πληροφορίες από BBC, Times of Israel

Δημοφιλή