ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/08/2018 10:43 EEST

Η Coca Cola επεκτείνεται στον καφέ και αγοράζει την Costa για 4,37 δισ.

Darren Staples / Reuters

Ενα νέο μέτωπο, μακριά από την αγορά των αναψυκτικών, ανοίγει η Coca-Cola Co, μετά την συμφωνία για την αγορά της αλυσίδας καφέ Costa για 4,37 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής από την βρετανική Whitbread Plc, στην οποία ανήκει η Costa. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αγορά εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων. 

Τα 4.000 καταστήματα της Costa στην Βρετανία, την Ευρώπη και την Κίνα, τα οποία ανήκουν πλέον στην Coca Cola, είχαν φέρει την βρετανική εταιρεία στην δεύτερη θέση μετά την Starbucks. 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας εκτόξευσε την αξία των μετοχών της Whitbread και σύμφωνα με τους αναλυτές, η Costa πουλήθηκε σε τιμή σχεδόν 8 εκατ. ευρώ ακριβότερα απ′ ότι αναμενόταν.

«Τα ζεστά ροφήματα είναι ένας κλάδος στον οποίο η Coca Cola δεν είχε παγκόσμια συμμετοχή...» δήλωσε ο CEO, Τζέιμς Κουίνσι. «Η αγορά της Costa μας δίνει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά του καφέ...»

Η Whitbread αγόρασε την Costa το 1995 για 19 εκατ. λίρες. Εκείνη την εποχή η εταιρεία είχε μόνο 39 καταστήματα. Σήμερα διαθέτει 2.422 καφέ στην Βρετανία και άλλα 1.399 στην Ευρώπη - και πρόσφατα στην Κίνα. 


Sponsored Post