Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλώθηκε με το σεξ σε δύο ρέιβ πάρτι στην Ευρώπη

Εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι η εξάπλωση της νόσου ξεκίνησε μεταξύ νεαρών ομοφυλόφιλων ανδρών.
Handout . via Reuters

Ενας κορυφαίος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιέγραψε το πρωτοφανές ξέσπασμα της σπάνιας νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις ανεπτυγμένες χώρες ως «τυχαίο γεγονός» που μπορεί να εξηγείται από την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά σε δύο πρόσφατες μαζικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, πρώην επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι η κύρια θεωρία που μπορεί να εξηγεί την εξάπλωση της νόσου είναι η σεξουαλική μετάδοση μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών σε δύο ρέιβ πάρτι που έγιναν στην Ισπανία και το Βέλγιο. Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει προκαλέσει στο παρελθόν εκτεταμένα κρούσματα πέρα ​​από την Αφρική, όπου είναι ενδημική στα ζώα.

Christine Uyanik via Reuters

«Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί όταν υπάρχει στενή επαφή με τις δερματικές βλάβες κάποιου που έχει μολυνθεί και φαίνεται ότι η σεξουαλική επαφή έχει τώρα ενισχύσει αυτή τη μετάδοση», είπε ο Χέιμαν.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από το τυπικό μοτίβο εξάπλωσης της νόσου στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως από ζώα, όπως άγρια ​​τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά, και τα κρούσματα δεν έχουν ξεσπάσει πέρα ​​από τα σύνορα.

SOPA Images via Getty Images

Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει περισσότερα από 90 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε δώδεκα χώρες, όπως η Βρετανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Ανώτερος αξιωματούχος υγείας της Μαδρίτης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ισπανική πρωτεύουσα έχει καταγράψει 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής. Ο Ενρίκε Ρουίζ Εσκουντέρο είπε ότι οι αρχές ερευνούν πιθανές σχέσεις μεταξύ μιας πρόσφατης εκδήλωσης Gay Pride στα Κανάρια Νησιά, η οποία προσέλκυσε περίπου 80.000 άτομα, και κρουσμάτων σε μια σάουνα της Μαδρίτης.

Ο Χέιμαν προήδρευσε σε μια επείγουσα συνεδρίαση της συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για τις απειλές μολυσματικών ασθενειών την Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιδημία, και είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να έχει μεταλλαχθεί σε μια πιο μολυσματική μορφή.

Handout . via Reuters

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξανθηήματα και σημάδια στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με τα ρούχα ή τα σεντόνια του, αλλά η σεξουαλική μετάδοση δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο μέσα σε αρκετές εβδομάδες χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς είναι επίσης αποτελεσματικά στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων και ορισμένα αντιικά φάρμακα αναπτύσσονται τώρα.

Dado Ruvic via Reuters

Τα τελευταία χρόνια, η νόσος ήταν θανατηφόρα σε ποσοστό έως και 6% των λοιμώξεων, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μεταξύ των σημερινών κρουσμάτων. Ο ΠΟΥ είπε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής η λιγότερο σοβαρή ομάδα ιών της ευλογιάς στη Δυτική Αφρική και φάνηκε να συνδέεται με έναν ιό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε «εξαγόμενα κρούσματα» από τη Νιγηρία στη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη το 2018-2019.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι το ξέσπασμα είναι «ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός» και είπε ότι από τη στιγμή που παρατηρούνται κρούσματα σε τόσες πολλές διαφορετικές χώρες σημαίνει ότι πιθανότατα η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται σιωπηλά εδώ και αρκετό καιρό. Ο διευθυντής του οργανισμού για την Ευρώπη προειδοποίησε ότι καθώς το καλοκαίρι ξεκινά, οι μαζικές συγκεντρώσεις, τα φεστιβάλ και τα πάρτι θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

via Associated Press

Αλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι θα είναι δύσκολο να ξεμπερδέψουμε αν είναι το ίδιο το σεξ ή η στενή επαφή που σχετίζεται με το σεξ που έχει οδηγήσει στην πρόσφατη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη.

«Από τη φύση της, η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει στενή επαφή, η οποία θα περίμενε κανείς να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου και ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσης», δήλωσε ο Μάικ Σκίνερ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι «ένα αξιοσημείωτο ποσοστό» των κρουσμάτων στη Βρετανία και την Ευρώπη αφορούσε νέους άνδρες χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική και οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή κάνουν σεξ με άνδρες.

Οι αρχές στην Πορτογαλία και την Ισπανία δήλωσαν επίσης ότι τα κρούσματά τους αφορούσαν άνδρες που είχαν ως επί το πλείστον σεξ με άλλους άνδρες και των οποίων οι λοιμώξεις εντοπίστηκαν όταν ζήτησαν βοήθεια για βλάβες σε κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Ο Χέιμαν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, είπε ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν πιθανότατα ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να ξεκίνησε από μία μόνο μόλυνση.

«Είναι πολύ πιθανό να υπήρχε κάποιος που μολύνθηκε, ανέπτυξε βλάβες στα γεννητικά όργανα, στα χέρια ή κάπου αλλού και μετά να το μετέδωσε σε άλλους όταν υπήρχε σεξουαλική ή στενή, σωματική επαφή», υπέθεσε ο Χέιμαν.

Τόνισε ότι η ασθένεια είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένη μετάδοση.

«Αυτό δεν είναι COVID», είπε. «Πρέπει να το επιβραδύνουμε, αλλά δεν εξαπλώνεται στον αέρα και έχουμε εμβόλια για να προστατευτούμε» σημείωσε.