Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία που έκλεισε 7 μέρες για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι

Τι συμβαίνει με την "επιστροφή στο γραφείο" σε μεγάλες εταιρείες. Παραιτήσεις στην Apple για την απόφαση της διοίκησης.
Vivien Killilea via Getty Images

Η Bumble, η εφαρμογή γνωριμιών όπου οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την πρώτη κίνηση, έκλεισε προσωρινά όλα τα γραφεία της αυτήν την εβδομάδα για να βοηθήσει τους εργαζόμενους της να καταπολεμήσουν το εργασιακό άγχος.

Οι 700 υπάλληλοί της εταιρείας, σε όλο τον κόσμο, έλαβαν οδηγίες να σταματήσουν να δουλεύουν και να επικεντρωθούν στον εαυτό τους.

Βέβαια, όπως αναφέρει ένα ανώτερο στέλεχος, η απόφαση της Whitney Wolfe Herd, που ίδρυσε την εταιρεία ήρθε αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν υποστεί burnout.

Η Bumble είχε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αφού εν μέσω πανδημίας έκανε το ντεμπούτο τη στο χρηματιστήριο ενώ παράλληλα κατέγραψε μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των χρηστών της (της τάξεως του 30%).

Η απόφαση πάντως, έλαβε επαινετικά σχόλια επαινέθηκε από την επικεφαλής του συντακτικού περιεχομένου, Clare O’Connor, τονίζοντας πως η εταιρεία έπρεπε να κάνει αυτό το ”πολύ απαραίτητο διάλειμμα”.

Η Wolfe Herd, σύμφωνα με το BBC, έγινε σε ηλικία 31 ετών η νεαρότερη γυναίκα επιχειρηματίας που η εταιρείας της έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, χτύπησε εκείνη το κουδούνι του Nasdaq, για την έναρξη των συναλλαγών κρατώντας στην αγκαλιά της τον 18 μηνών γιο της.

Στο μεταξύ εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους διαμαρτύρονται για τις πολλές ώρες εργασίας και την επίδραση στην υγεία τους, ψυχική και σωματική.

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα τραπεζιτών της Goldman Sachs προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να παραιτηθούν εκτός εάν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Όπως είπαν εργάζονταν κατά μέσο όρο 95 ώρες την εβδομάδα και κοιμόντουσαν μόλις πέντε ώρες τη μέρα. Εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας είχε δηλώσει τότε πως εν μέσω της πανδημίας ήταν κατανοητό αρκετοί εργαζόμενοι να νιώθουν ”τσιτωμένοι”. ”Ακούμε τις ανησυχίες τους και και λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Ευρύτερη συζήτηση

Η Bumble έκανε την ανακοίνωσή της αφού αρκετές εταιρείες τεχνολογίας παρουσίασαν τα σχέδιά τους για συνέχιση της τηλε-εργασίας παρά την άρση των μέτρων για την πανδημία.

Το Twitter αναφέρει πως αναμένει ότι η πλειοψηφία του προσωπικού του θα εργάζεται και κατά κύριο λόγω εξ αποστάσεως και πολύ λίγο στο γραφείο.

Η δε Google επανέλαβε το χρονοδιάγραμμά της για επιστροφή των εργαζομένων στο χώρο εργασίας αλλά όσοι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι για περισσότερες από 14 ημέρες το χρόνο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Οι δε υπάλληλοι της Apple ξεκίνησαν εκστρατεία κατά της απόφασης της εταιρείας που θέλει υποχρεωτική εργασία στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Κάποιοι δε αντέδρασαν δηλώνοντας παραιτήσεις όπως αποκάλυψε το Verge, αφού έλαβε γνώση μιας επιστολή από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι όπως φαίνεται επιζητούν περισσότερη ευελιξία και πολλοί εκτιμούν πλέον πως το δίλημμα είναι μεταξύ μιας ισορροπίας μεταξύ οικογένειας ζωής, υγείας, εργασίας και του προνομίου να εργάζονται στην Apple. Αρκετοί επιλέγουν το πρώτο.

Πηγή: ΒΒC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα