Η Ελλάδα ενημερώνει Συμβούλιο Ασφαλείας, γγ ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητική ρητορική

Επιστολές Δένδια με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.
Maxim Shemetov via Reuters

Επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον γγ του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες αποστέλλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεοδωρικάκος: Θλιβερά, προκλητικά ψεύδη από την Τουρκία τα περί εκπαίδευσης Κούρδου «τρομοκράτη» στο Λαύριο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον απόηχο των «πρωτοφανών», όπως χαρακτηρίζονται, δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι «τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός».

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάβσκι για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

Δημοφιλή