Οι Nirvana κέρδισαν τη δίκη για το γυμνό μωρό στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind»

Ο Σπένσερ Έλντεν κατέθεσε τη μήνυση κατά της μπάντας τον Αύγουστο του 2021.
Lucas Jackson via Reuters

Οι Nirvana κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη με τον Σπένσερ ’Ελντεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απεικόνιση του ως γυμνό μωρό τεσσάρων μηνών στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind» το 1991 ήταν παιδική πορνογραφία.

Σε απόφαση του την περασμένη Παρασκευή, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Φερνάντο Όλγκουιν στο Λος Άντζελες έκρινε ότι ο Σπένσερ Έλντεν άφησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου κινηθεί νομικά κατά της μπάντας με τον ισχυρισμό ότι τον εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά, περισσότερο από μία δεκαετία αφότου έμαθε για το εξώφυλλο.

Κατηγορούμενοι ήταν τα μέλη των Nirvana, Ντέιβ Γκρολ και Κριστ Νοβοσέλιτς, η χήρα του αείμνηστου τραγουδιστή Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λοβ, δισκογραφικές εταιρείες και ο φωτογράφος Κερκ Γουέντλ.

Η αγωγή προέκυψε όταν οι Nirvana χρησιμοποίησαν μια φωτογραφία που τράβηξε ο Γουέντλ το 1991 στο Pasadena Aquatic Center της Καλιφόρνια, η οποία απεικόνιζε τον Έλντεν να κολυμπά γυμνός προς ένα χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου τρυπημένο με αγκίστρι.

Samir Hussein via Getty Images

Το 2003, σε ηλικία 12 ετών, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone σχετικά με τη φωτογραφία, ο Έλντεν είχε πει ότι «μάλλον θα έπαιρνε κάποια χρήματα για αυτήν», ενώ το 2016, ως ενήλικος πλέον, αναδημιούργησε την εικόνα κάνοντας τατουάζ στο στήθος του το «Nevermind».

Ωστόσο, στην αγωγή που κατέθεσε τον Αύγουστο του 2021, έκανε λόγο για ψυχικά τραύματα συναισθηματική δυσφορία, απώλεια ικανότητας να αποκτήσει κέρδη και «απώλεια της ικανότητας να απολαύσει τη ζωή». Ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα.

Δημοφιλή