Το «μωρό» από το εξώφυλλο του «Nevermind» μηνύει τους Nirvana για παιδική πορνογραφία

Τι ζητάει ο ηλικίας σήμερα 30 ετών Σπένσερ Έλντεν.
Nevermind
Nevermind
instagram / Nirvana

Ο Σπένσερ Έλντεν, η βρεφική φωτογραφία του οποίου έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών, το «Nevermind» των Nirvana, υπέβαλε μήνυση κατά του συγκροτήματος για παιδική πορνογραφία.

Το εμβληματικό εξώφυλλο απεικονίζει ένα γυμνό μωρό μέσα σε πισίνα ενώ μπροστά του βρίσκεται ένα δολάριο αγκιστρωμένο σε μία πετονιά, εικόνα που έχει ερμηνευτεί ως δήλωση για τον καπιταλισμό. Σύμφωνα με τον νόμο, οι μη σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες βρεφών δεν θεωρούνται παιδική πορνογραφία.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του ηλικίας σήμερα 30 ετών Έλντεν, Ρόμπερτ Λούις -«σε μία ασυνήθιστη ερμηνεία» κατά το Variety- υποστηρίζει ότι η εικόνα περνάει τα όρια της παιδικής πορνογραφίας λέγοντας ότι η προσθήκη χρημάτων στο πλάνο κάνει το μωρό να φαίνεται ως «εργάτης του σεξ».

Τα μέλη του συγκροτήματος του εκλιπόντος Κερτ Κομπέιν «εμπορεύτηκαν σκόπιμα την παιδική πορνογραφία του Σπένσερ και εκμεταλλεύτηκαν τη συγκλονιστική φωτογραφία για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος του» αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια.

Ο Σπένσερ Έλντεν ζητάει τουλάχιστον 150.000 δολάρια από κάθε έναν από τους συνολικά 17 εναγόμενους, μεταξύ των οποίων τα εν ζωή μέλη της μπάντας, η Κόρτνεϊ Λαβ, σύζυγος του Κομπέιν και διαχειρίστρια της περιουσίας του, μάνατζερ, φωτογράφοι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και δισκογραφικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλντεν έχει επανειλημμένα «αναδημιουργήσει» τη φωτογραφία βουτώντας για να ποζάρει σε πισίνες (με μαγιό) με αφορμή τη 10η, 17η, 20ή και 25η επέτειο από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Ωστόσο, στις περισσότερες συνεντεύξεις που συνόδευαν εκείνες τις λήψεις, εξέφραζε ανάμεικτα συναισθήματα για το γεγονός ότι έγινε διάσημος από το εξώφυλλο του «Nevermind» και για το αν τον εκμεταλλεύτηκε. Μέχρι τώρα και παρά τη συνεχή αμφιθυμία του, δεν είχε χαρακτηρίσει τη φωτογραφία πορνογραφική.

Το μόνο που παραμένει ίδιο στη στάση του είναι η δήλωση ότι δεν αποζημιώθηκε ποτέ για τη φωτογραφία πέρα από τα 200 δολάρια που έλαβαν οι γονείς του την ημέρα της φωτογράφισης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1990 στην Πασαντίνα, όταν ο Σπένσερ ήταν τεσσάρων μηνών.

Με πληροφορίες από Variety, cbsnews

Δημοφιλή