Η υγιεινή ζωή μειώνει την προδιάθεση πρόωρου θανάτου κατά 60% - Μας δίνει 5 χρόνια ζωής

Τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα νέας μελέτης.
Tatiana Maksimova via Getty Images

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της γενετικής κατά περισσότερο από 60% και να προσθέσει άλλα πέντε χρόνια στη ζωή μας, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, ειδικά το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η δίαιτα και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη μακροζωία.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία έρευνα για να κατανοηθεί ο βαθμός στον οποίο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τη γενετική.

Τα ευρήματα από πολλές μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των γονιδίων που μειώνουν τη ζωή κατά 62% και να προσθέσει έως και πέντε χρόνια στη ζωή μας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

«Αυτή η μελέτη αποσαφηνίζει τον κεντρικό ρόλο ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον μετριασμό του αντίκτυπου των γενετικών παραγόντων στη μείωση της διάρκειας ζωής», κατέληξαν οι ερευνητές. «Οι πολιτικές δημόσιας υγείας για τη βελτίωση του υγιεινού τρόπου ζωής θα χρησιμεύουν ως ισχυρά συμπληρώματα στη συμβατική υγειονομική περίθαλψη και θα μετριάζουν την επίδραση γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου».

Στη μελέτη συμμετείχαν 353.742 άτομα από τη UK Biobank και έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο μικρότερης ζωής έχουν 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι με ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο, διαπίστωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η μελέτη πρόσθεσε ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και τα γονίδια μικρότερης διάρκειας ζωής υπερδιπλασίαζαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα με πιο τυχερά γονίδια και υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν έναν βαθμό ελέγχου πάνω στο τι συνέβη. Οπως διαπίστωσαν, ο γενετικός κίνδυνος μικρότερης διάρκειας ζωής ή πρόωρου θανάτου μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%

Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν περίπου 5,22 χρόνια προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 40 ετών με έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής».

ΠΗΓΗ: theguardian.com