«Η Ιστορία της Γης»: Η νέα ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Πλανητάριο

«H επιλογή του θέματος δεν έγινε σε τυχαία χρονική στιγμή, αφού τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία κρούουν το καμπανάκι».
Η Γη από τη Σελήνη.
Η Γη από τη Σελήνη.
JAXA/Michael Benson via Getty Images

«... Γυρίζουμε πίσω σχεδόν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια και κάνουμε στάσεις στα μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα. Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου; Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στη ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας; Φυσικές καταστάσεις και γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την έκτασή τους ”έφτιαξαν” τον πλανήτη μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Μέσα από την παράσταση γίνεται επίσης κατανοητό ότι ενώ γνωρίζουμε ήδη πολλά, η προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται».

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης «Η Ιστορία της Γης» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Όπως είπε ο δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου ξεκινώντας την παρουσίασή του «η επιλογή του θέματος δεν έγινε σε τυχαία χρονική στιγμή, αφού τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το πολύ κοντινό μέλλον του πλανήτη μας. Η νέα αυτή παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, μας δίνει την ευκαιρία να αντλήσουμε εμπειρία μέσα από την γνώση του παρελθόντος και μας προσκαλεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία της Γης!».

Συνεχίζοντας, ο Μάνος Κιτσώνας αναφέρθηκε στις καινοτόμες όσο και πρωτοποριακές τεχνικές ζωντανών γυρισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορούν στην δημιουργία full dome videos με παρουσιαστή/αφηγητή τον ηθοποιό Άρι Γεροντάκη.

«Κι αν αυτό είναι κάτι πολύ απλό για μια τυπική κινηματογραφική προβολή, όταν περνάμε σε προβολή εικόνας σε έναν τεράστιο θόλο επιφάνειας σχεδόν ενός στρέμματος και πολύ περισσότερο στην λογική του full dome, της κάλυψης δηλαδή του ημισφαιρικού θόλου με εικόνα, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» εξήγησε.

«Κι όμως» συνεχίζει ο κ. Κιτσώνας, «από σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάζουμε υψηλής ποιότητας τέτοιου είδους γυρίσματα ενσωματωμένα στις παραστάσεις μας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι είναι ένα από τα πρώτα που εγκατέστησε προβολείς τεχνολογίας laser phosphor πριν λίγα χρόνια κι έτσι βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα της εικόνας».

«Κι αν αυτοί είναι δύο από τους σημαντικούς παράγοντες που μετατρέπουν την προβολή σε μία εντυπωσιακή εμπειρία», τονίζει ο Μάνος Κιτσώνας, «δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και δύο ακόμη στοιχεία που βοηθούν ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση της εκλαΐκευσης της επιστήμης και της καλύτερης κατανόησης των επιστημονικών δεδομένων από μικρούς (άνω των 10 ετών) και μεγάλους».

«Στην παρούσα προβολή έγινε μεγάλη προσπάθεια και τελικά καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε μία πιο απλή και κατανοητή γλώσσα, που όμως δεν χάνει την ουσία της και την επιστημονική της βαρύτητα. Και βέβαια σας θυμίζουμε ότι και αυτή η παραγωγή μας όπως και όλες μας οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια συνοδεύονται με δύο βιβλία - οδηγούς σε ψηφιακή μορφή, που προσφέρονται για ελεύθερη - δωρεάν ανάγνωση και απευθύνονται τόσο στο σχολικό μας κοινό (εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες) αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Ο πρώτος οδηγός, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ, περιλαμβάνει περισσότερες χρήσιμες αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στην παράστασή μας.

Ο δεύτερος οδηγός, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ, απευθύνεται στο μαθητικό μας κοινό και περιλαμβάνει πιο απλουστευμένα στοιχεία, που θα τους είναι χρήσιμα τόσο για πιθανές σχολικές εργασίες όσο και για την προσωπική τους ενημέρωση.

Και τους δύο οδηγούς έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξης Δεληβοριάς, Αστρονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου, που επίσης υπογράφει τα σενάρια, την επιστημονική επιμέλεια και τα κείμενα της αφήγησης στις παραγωγές του Nέου Ψηφιακού Πλανηταρίου».

Αναφερόμενος στην δημιουργική ομάδα της παράστασης, ο Μάνος Κιτσώνας πρόσθεσε: «Την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, ενώ ο Αναστάσιος Κατσάρης συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και επιμελήθηκε το sound design. Ο Ηλίας Μπαλντάς ήταν υπεύθυνος για την διεύθυνση φωτογραφίας, το compositing και το post processing των ζωντανών γυρισμάτων (VR 360 video, fulldome video, chroma key video). Σύμβουλος παραγωγής ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος».

Ο Μάνος Κιτσώνας ευχαρίστησε επίσης το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την παραχώρηση των χώρων του για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Η νέα αυτή παραγωγή εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου από 19 Νοεμβρίου 2021 και προτείνεται για κοινό 10+.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα προβολών του Πλανηταρίου εδώ.

Δημοφιλή