Η Κάμαλα Χάρις έγινε ένα από τα πιο συζητημένα εξώφυλλα στην ιστορία της Vogue

Μάθετε γιατί.
|
Η Καμάλα Χάρις σε ένα από τα δυο εξώφυλλα της Vogue
Instagram / Vogue
Η Καμάλα Χάρις σε ένα από τα δυο εξώφυλλα της Vogue

Η εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, είναι η σταρ του τελευταίου τεύχους της Vogue. Εμφανίζεται σε δύο ξεχωριστά εξώφυλλα για το τεύχος Φεβρουαρίου 2020 του θρυλικού περιοδικού, με τις λέξεις «Κυρία Αντιπρόεδρος!» να συνοδεύουν και τις δυο φωτογραφίσεις.

Ο Τάιλερ Μίτσελ, ο οποίος επίσης φωτογράφησε τις Μπιγιονσέ και Ζεντάγια για το περιοδικό, είναι πίσω κι από τα δυο κλικ. Στο ένα εξώφυλλο, η Χάρις φοράει ένα απλό μαύρο κοστούμι με σνίκερς. Στην φωτογραφία στέκεται με τα χέρια ενωμένα, μπροστά σε ένα υφασμάτινο φόντο εμπνευσμένο από τα χρώματα της πανεπιστημιακής της αδελφότητας, Alpha Kappa Alpha. Στο δεύτερο - και πολύ πιο επίσημο - εξώφυλλο, ο Χάρις φοράει ένα γαλάζιο κοστούμι από την Michael Kors Collection.

Πριν το περιοδικό κυκλοφορήσει επίσημα τα εξώφυλλα την Κυριακή το πρωί, μια εικόνα χαμηλής ανάλυσης του ροζ και πράσινου (πρώτου) εξωφύλλου «συναντήθηκε» με, όχι πολύ καλές κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί επικριτές σχολίασαν ότι ο φωτισμός έκανε κακό για τη Χάρις ξανοίγοντας τον τόνο της επιδερμίδας της σαν το εξώφυλλο με την Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπάιλς που προκάλεσε οργή πέρσι.

Άλλοι αμφισβήτησαν την καλλιτεχνική κατεύθυνση και το casual στυλ της πρώτης Ινδοαμερικανίδας αντιπροέδρου με αφροαμερικανικές ρίζες.

Οι εκνευρισμένοι αναγνώστες τα έβαλαν επίσης με την διευθύντρια της Vogue, Αννα Γουίντουρ, η οποία έχει επικριθεί ευρέως για την έλλειψη εκπροσώπησης των μαύρων στις σελίδες του περιοδικού καθ ’όλη τη διάρκεια της, πάνω από 30 ετών, θητείας της. (Η ίδια) ζήτησε συγνώμη για λάθη πέρυσι.

«Γνωρίζω ότι η Vogue δεν βρήκε αρκετούς τρόπους για να δώσει ώθηση, ή να δώσει χώρο σε μαύρους συντάκτες, συγγραφείς, φωτογράφους, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς», έγραψε η Γουίντουρ σε επιστολή προς το προσωπικό της. «Έχουμε επίσης κάνει λάθη, δημοσιεύοντας εικόνες ή ιστορίες που ήταν δυσμενείς ή δεν έδειξαν ανεκτικότητα (ως προς αυτούς). Θέλω να αναλάβω την πλήρη ευθύνη για αυτά τα λάθη».

«Η Άννα Γουίντουρ πρέπει να φύγει. Εάν η μόνη φορά που η ομάδα της μπορεί να παρουσιάσει σωστά τις μαύρες γυναίκες είναι όταν υπάρχει η κάλυψη της ραπτικής, τότε η θητεία της έχει ολοκληρωθεί», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Περιμένετε ότι το εξώφυλλο της Κάμαλα για την Voγue είναι πραγματικό ;!» ένας άλλος ρώτησε. «Νόμιζα ότι ήταν ψεύτικο - είναι τόσο κακό...»

«... η Vogue ακόμα τα σκ...σε στον φωτισμό της», έγραψε κάποιος τρίτος.

Άλλοι συνέχισαν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους στο Διαδίκτυο.

Στη συνοδευτική, της φωτογράφισης ιστορία, η Χάρις αναφέρθηκε στη σημασία της ομιλίας της προς το αμερικανικό έθνος τον Νοέμβριο, αφού ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών μαζί με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μιλήσω την (συγκεκριμένη) στιγμή και η στιγμή περιλαμβάνει την κατανόηση ότι υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη που έρχεται με το να είσαι πρώτος», είπε. «Το λέω πάντα: Ίσως να είμαι ο πρώτος που θα κάνει πολλά πράγματα - βεβαιωθείτε ότι δεν είμαι ο τελευταίος. Σκεφτόμουν τις ανιψιές του μωρού μου, που θα γνωρίζουν μόνο έναν κόσμο όπου μια γυναίκα είναι αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μια γυναίκα (μαύρου) χρώματος, μια μαύρη γυναίκα, μια γυναίκα με γονείς που γεννήθηκαν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Προτείνετε μια διόρθωση