Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες

... - αλλά όχι τόσο στις γυναίκες όπως δείχνει νέα μελέτη.
Westend61 via Getty Images

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και φακές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μεγάλη μελέτη σε μια ομάδα 79.952 ανδρών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά αυτές τις τροφές είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου από εκείνους που δεν το έκαναν.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν ανάλογη συσχέτιση για τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούσαν επιπλέον 93.475 συμμετέχοντες. Η ομάδα πρότεινε ότι η σχέση των παραπάνω - με την μείωση του καρκίνου του εντέρου - είναι πιο ξεκάθαρη για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν επίσης συνολικό υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Σχετικά με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα και ποτά από μια λίστα με περισσότερα από 180 είδη. Ρωτήθηκαν επίσης για το μέγεθος της μερίδας (που κατανάλωναν).

Οι ομάδες τροφίμων ταξινομήθηκαν ως υγιεινές φυτικές τροφές (σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, τσάι και καφές), λιγότερο υγιεινά φυτικά τρόφιμα (επεξεργασμένα δημητριακά, χυμοί φρούτων, πατάτες, πρόσθετα σάκχαρα) και ζωικές τροφές (ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια ή θαλασσινά, κρέας).

Οι άνθρωποι σημείωσαν ότι κατανάλωναν κάθε τρόφιμο από «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» μέχρι «δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα». Για τα ποτά, οι απαντήσεις κυμαίνονταν από «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» έως «τέσσερις ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Όσοι άντρες έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες υγιεινών φυτικών τροφίμων είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Η ερευνήτρια Τζίχι Κιμ από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee στη Νότια Κορέα, δήλωσε: «Εικάζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο».

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισης του κατά τη διάρκεια της ζωής είναι ένας στους 23 για τους άνδρες και ένας στους 25 για τις γυναίκες.

«Καθώς οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, προτείνουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες», προσέθεσε η ίδια.

.
Penpak Ngamsathain via Getty Images
.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ των ανδρών διέφερε επίσης ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα. Στους Ιαπωνοαμερικάνους άνδρες για παράδειγμα, ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου ήταν 20%, ενώ στους λευκούς άνδρες ήταν 24%. Η ομάδα είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτές τις διαφορές.

Η δρ. Ελεν Κρόκερ, επικεφαλής ερμηνείας της έρευνας στο World Cancer Research Fund ( μη κερδοσκοπική ένωση που σχετίζεται με την έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου όσον αφορά στη διατροφή, το βάρος και τη σωματική δραστηριότητα), δήλωσε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την έρευνα που προσθέτει στα δικά μας στοιχεία ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φασολιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Συνιστούμε επίσης στους ανθρώπους να περιορίσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος που τρώνε και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».

Προσέθεσε ότι η διαφορά στον αντίκτυπο σε άνδρες και γυναίκες ήταν ενδιαφέρουσα. «Εικάζεται ότι ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι επειδή οι άνδρες γενικά είχαν χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφών και υψηλότερη πρόσληψη ζωικών τροφών από τις γυναίκες – επομένως υπήρχε ίσως ένα ανώτατο αποτέλεσμα στα οφέλη που μπορεί να βιώσουν οι γυναίκες».

Η Μπεθ Βίνσεντ, υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK (ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο στον κόσμο), συμφώνησε ότι η μελέτη προσέθεσε στα υπάρχοντα στοιχεία για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, είπε ότι λόγω του σχεδιασμού της μελέτης και με την αναγνώριση των ίδιων των συγγραφέων, δεν μπορούμε να «διαβάσουμε» πάρα πολλά στα αποτελέσματα.

«Η μελέτη βασίστηκε στο ότι οι άνθρωποι θυμόντουσαν τι είχαν φάει πριν από ένα χρόνο. Έκανε επίσης τις υποθέσεις ότι η διατροφή των συμμετεχόντων παρέμεινε η ίδια για πολλά χρόνια και ότι όλα τα κρέατα και τα ζωικά προϊόντα ήταν ανθυγιεινά – κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας, πώς «η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου».