Πλεύρης: Από τον επόμενο μήνα δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου

Σταθερότητα με τον κορονοϊό αυτή την περίοδο, είπε ο υπουργός Υγείας.
.
.
Eurokinissi

Θα υπάρξει σχετικό πρωτόκολλο για το πώς θα γίνει η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στη σχετική απόφαση του ΣτΕ- ενώ σημείωσε πως έρχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και στο παχύ έντερο.

Όπως είπε, η πρώτη απόφαση ανέφερε ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Το Δεκέμβριο και τον Μάρτιο και το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αιτιολογία που είχαμε για την τελευταία παράταση του μέτρου που έγινε τον Απρίλιο, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αιτιολογείται με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Όπως πρόσθεσε, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ την άλλη εβδομάδα, καθώς «αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι το απόσπασμα, με την οποία θα συμμορφωθούμε», ενώ τόνισε ότι η τήρηση της απόφασης θα γίνει με τέτοιο τρόπο που η ίδια η απόφαση δε θα δημιουργεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

Σχετικά με τον κορονοϊό ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σταθερότητα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κάτω από 100, ενώ σημείωσε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση αλλά είναι ελεγχόμενη.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το με το νέο νομοσχέδιο έρχονται αυξήσεις στους γιατρούς, οι οποίες θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιούνιο. Όπως είπε η αύξηση είναι για όλους τους γιατρούς, ενώ στους γιατρούς των ΜΕΘ, των επειγόντων περιστατικών και στους αναισθησιολόγους, υπάρχει και επιπλέον επίδομα που μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας: Όπως είπε στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 52.000 δωρεάν μαστογραφίες και 3000 διαγνώστηκαν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ενώ σημείωσε πως τον επόμενο μήνα πρόγραμμα θα αρχίσει και η εφαρμογή του δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου: Από τον επόμενο μήνα, θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) οι δικαιούχοι για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα