Η κηδεία του Γκορμπατσόφ θα "σφυγμομετρήσει" την κληρονομιά του

O τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης ήταν μια προσωπικότητα που δίχασε τη Ρωσία.
via Associated Press

Τα σχέδια της κηδείας και της ταφής του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνοψίζουν τις αντιθέσεις της κληρονομιάς του - οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί θα δωθούν στο ίδιο μέρος όπου κείτονται οι... άκαμπτοι Σοβιετικοί προκάτοχοί του, αλλά ο ίδιος θα ταφεί κοντά σε ηγέτες που έσπασαν το σοβιετικό καλούπι.

Η κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, θα λάβει χώρα στη γνωστή Αίθουσα των Κιόνων, στον ίδιο χώρο που είχε τοποθετηθεί η σορός του Ιωσήφ Στάλιν για λαϊκό προσκύνημα μετά τον θάνατό του το 1953, η οποία βρίσκεται μεταξύ του θεάτρου Μπολσόι και της Δούμας και στέγαζε επί δεκαετίες τις σορούς αποθανόντων σοβιετικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντιμίρ Λένιν, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνένκο.

Όλοι τους στη συνέχεια ενταφιάστηκαν έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου - ο ταριχευμένος Λένιν σε ένα τεράστιο μαυσωλείο και οι υπόλοιποι σε μια κοντινή νεκρόπολη.

Η Αίθουσα των Κιόνων στη Μόσχα
Η Αίθουσα των Κιόνων στη Μόσχα
SOPA Images via Getty Images

Αλλά ο Γκορμπατσόφ πρόκειται να ταφεί το Σάββατο (3/9) στο νεκροταφείο της μονής Νοβοντέβιτσι, τον τόπο ανάπαυσης του έκπτωτου Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ο οποίος είχε επικρίνει τη «λατρεία της προσωπικότητας» του Στάλιν, και του Μπόρις Γέλτσιν, του πρώτου προέδρου της Ρωσίας μετά τη διάσπαση της ΕΣΣΔ.

Πρόκειται να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ράισα, ως μια ένδειξη της δημόσιας στοργής τους, η οποία ήταν τόσο αντίθετη με τις προσωπικές ζωές των προηγουμένων ηγετών.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει εάν θα γίνει κρατική κηδεία. Ο Γκορμπατσόφ ήταν μια προσωπικότητα που δίχαζε, συχνά απεχθής, στη Ρωσία και το κράτος που ηγήθηκε - η Σοβιετική Ένωση - δεν υπάρχει εδώ και 22 περίπου χρόνια.

Ο Γκορμπατσόφ επαινέθηκε την Τρίτη από ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επειδή ήταν ανοιχτός σε δημοκρατικές αλλαγές. Άλλοι ωστόσο επέκριναν τις προσπάθειες των σοβιετικών αρχών να συντρίψουν τους αντιφρονούντες στις χώρες τους υπό την ηγεσία του.

Δημοφιλή