Η Κίνα ετοιμάζεται για εισβολή λέει η Ταϊβάν, πολεμικά πλοία των δύο χωρών σε απόσταση αναπνοής

Το Πεκίνο κλιμακώνει τις προκλήσεις στην περιοχή, ασκήσεις προσομοίωσης από την Ταϊπέι που ετοιμάζεται να αμυνθεί.
Ann Wang via Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκίνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ως δικαιολογία για να προετοιμαστεί για εισβολή στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο Τζόζεφ Γου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δική της, δεν θα εκφοβιστεί ακόμη και καθώς οι ασκήσεις συνεχίζονται με την Κίνα να παραβιάζει συχνά την ανεπίσημη μέση γραμμή στα στενά της Ταϊβάν.

Annabelle Chih via Getty Images

«Η Κίνα χρησιμοποίησε τις ασκήσεις για να προετοιμαστεί για την εισβολή στην Ταϊβάν», είπε ο Γου, ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη για τη διασφάλιση της «ειρήνης και σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

«Διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, εκτοξεύσεις πυραύλων καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκστρατεία παραπληροφόρησης και οικονομικό εκβιασμό σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το ηθικό του λαού της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Tingshu Wang via Reuters

Την ίδια ώρα οι στρατιωτικές εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή. Η Διοίκηση του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από το νησί της Ταϊβάν, μετά το προγραμματισμένο για την Κυριακή τέλος των τετραήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, που περιελάμβαναν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και προσομοίωση θαλάσσιων και αεροπορικών επιθέσεων.

Ann Wang via Reuters

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, από την πλευρά τους, άρχισαν ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Οι ασκήσεις άρχισαν μετά τις 03:40 (ώρα Ελλάδας), με εκτοξεύσεις φωτοβολίδων και πυρά οβιδοβόλων. Στα γυμνάσια συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε ο στρατός.

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία στο Στενό της Ταϊβάν

Περίπου 20 πλοία του κινεζικού και του ταϊβανέζικου πολεμικού ναυτικού βρίσκονταν στο στενό της Ταϊβάν σε κοντινή απόσταση το πρωί της Τρίτης.

Η πηγή είπε ότι ορισμένα κινεζικά σκάφη προσπάθησαν για λίγο να «πιέσουν» ενώ το ναυτικό της Ταϊβάν παρακολουθούσε τις κινήσεις τους, σε μια συνέχεια παρόμοιων ελιγμών κοντά στη γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν από την 1η Αυγούστου.

Ann Wang via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για το θέμα μετά την επίσκεψη της Πελόζι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή, αλλά δεν ανησυχεί για την Ταϊβάν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι η Ουάσινγκτον εμμένει σε μια προηγούμενη εκτίμηση ότι το Πεκίνο δεν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν τα επόμενα δύο χρόνια.

Ann Wang via Reuters

Η Κίνα δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι η Κίνα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις «στα ύδατά μας» με ανοιχτό, διαφανή και επαγγελματικό τρόπο, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.